Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az MVM NET az első BIX-viszonteladó

Gálffy Csaba, 2016. április 18. 13:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új üzleti modellben is csatlakozhatnak a BIX-hez azok az internetszolgáltatók, amelyek nem rendelkeznek budapesti jelenléttel. A külföldi és vidéki cégek számára viszonteladókon keresztül juthat el a szolgáltatás, az első két reseller már meg is van.

Elsőként az MVM NET kínál BIX-hozzáférést az új BIX ViP viszonteladói megoldásán keresztül. A BIX-ViP (BIX viszonteladói program) bevezetéséről az ISZT, az internetszolgáltatók tanácsa a decemberi gyűlésen döntött, az MVM NET bejelentése ehhez képest viszonylag gyorsan, néhány hónapos átfutással érkezett.

A viszonteladói program lényege, hogy a budapesti jelenléttel nem rendelkező internetszolgáltatók számára is elérhetővé teszi a BIX három adatkicserélő központját, anélkül, hogy a szolgáltatónak be kellene települnie ezekbe az adatközpontokba. Eddig ugyanis csak úgy volt lehetőség a BIX-tagságra, ha egy szegedi, miskolci vagy épp pécsi szolgáltató  gerinchálózati kapacitást (bérelt vonalat) vásárolt és a BIX-jelenlétet saját hatáskörben oldotta meg. A ViP-en keresztül ez annyit egyszerűsödik, hogy a kisebb szolgáltatók szerződhetnek a gerinchálózati szereplővel a bérelt vonal mellett a BIX-jelenlétre is, így egyetlen szerződéssel letudhatják ezt a problémát.

A partnereken keresztül előfizető virtuális BIX-tagok az "igazi" tagokkal egyenértékű jogokat és szolgáltatásokat élveznek, a sávszélességet pedig 500 megabites lépcsőkben vásárolhatják meg (maximum 10 gigabitig). A program lehetőséget kínál IPv4 és IPv6 peering kapcsolatra, IPTV-sugárzásra, illetve privát VLAN-kapcsolatokra is a BIX-tagok felé.

Járulékos előnye a viszonteladói modellnek, hogy egészen kis sávszélességet is lehet vásárolni ezen keresztül. A közvetlen BIX elérés esetében ugyanis az abszolút minimum a gigabites port, amelynek már számottevő havi költsége van, erre azonban a legtöbb kis szolgáltatónak nincs szüksége - mondta el a HWSW-nek Angeli János, a BIX felügyelő bizottsági elnöke. Az MVM NET ennél jóval kisebb csomagokat is tud kínálni a partnerek számára, nyilván lényegesen olcsóbban. A cég ezzel együtt azt is bejelentette, hogy a BIX-portját 100 gigabites kapacitásra fejleszti június végéig, elsőként az országban.

A viszonteladói programnak van még egy résztvevője egyébként, a RETN.net szintén múlt héten jelentette be, hogy partneri megállapodást kötött a BIX-szel. A cég elsősorban nemzetközi ügyfelekkel dolgozik majd, így a környékbeli országokban értékesíthet majd virtuális BIX-tagságot.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.