Szerző: Gálffy Csaba

2016. április 18. 13:00

Az MVM NET az első BIX-viszonteladó

Új üzleti modellben is csatlakozhatnak a BIX-hez azok az internetszolgáltatók, amelyek nem rendelkeznek budapesti jelenléttel. A külföldi és vidéki cégek számára viszonteladókon keresztül juthat el a szolgáltatás, az első két reseller már meg is van.

Elsőként az MVM NET kínál BIX-hozzáférést az új BIX ViP viszonteladói megoldásán keresztül. A BIX-ViP (BIX viszonteladói program) bevezetéséről az ISZT, az internetszolgáltatók tanácsa a decemberi gyűlésen döntött, az MVM NET bejelentése ehhez képest viszonylag gyorsan, néhány hónapos átfutással érkezett.

A viszonteladói program lényege, hogy a budapesti jelenléttel nem rendelkező internetszolgáltatók számára is elérhetővé teszi a BIX három adatkicserélő központját, anélkül, hogy a szolgáltatónak be kellene települnie ezekbe az adatközpontokba. Eddig ugyanis csak úgy volt lehetőség a BIX-tagságra, ha egy szegedi, miskolci vagy épp pécsi szolgáltató  gerinchálózati kapacitást (bérelt vonalat) vásárolt és a BIX-jelenlétet saját hatáskörben oldotta meg. A ViP-en keresztül ez annyit egyszerűsödik, hogy a kisebb szolgáltatók szerződhetnek a gerinchálózati szereplővel a bérelt vonal mellett a BIX-jelenlétre is, így egyetlen szerződéssel letudhatják ezt a problémát.

A partnereken keresztül előfizető virtuális BIX-tagok az "igazi" tagokkal egyenértékű jogokat és szolgáltatásokat élveznek, a sávszélességet pedig 500 megabites lépcsőkben vásárolhatják meg (maximum 10 gigabitig). A program lehetőséget kínál IPv4 és IPv6 peering kapcsolatra, IPTV-sugárzásra, illetve privát VLAN-kapcsolatokra is a BIX-tagok felé.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Járulékos előnye a viszonteladói modellnek, hogy egészen kis sávszélességet is lehet vásárolni ezen keresztül. A közvetlen BIX elérés esetében ugyanis az abszolút minimum a gigabites port, amelynek már számottevő havi költsége van, erre azonban a legtöbb kis szolgáltatónak nincs szüksége - mondta el a HWSW-nek Angeli János, a BIX felügyelő bizottsági elnöke. Az MVM NET ennél jóval kisebb csomagokat is tud kínálni a partnerek számára, nyilván lényegesen olcsóbban. A cég ezzel együtt azt is bejelentette, hogy a BIX-portját 100 gigabites kapacitásra fejleszti június végéig, elsőként az országban.

A viszonteladói programnak van még egy résztvevője egyébként, a RETN.net szintén múlt héten jelentette be, hogy partneri megállapodást kötött a BIX-szel. A cég elsősorban nemzetközi ügyfelekkel dolgozik majd, így a környékbeli országokban értékesíthet majd virtuális BIX-tagságot.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról