Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 18. 12:00

A Huawei is felszáll a VR vonatra

Okostelefonos VR szemüveget ad ki a Huawei: a három méretben elérhető eszköz a cég P9, P9 Plus és Mate 8 telefonjaival lesz használható. A készülék a Samsung Gear VR ellen indul hadba, ehhez azonban a kijelzők terén még fejlődnie kell.

Bővül a mobilos VR-szemüvegek mezőnye, a Google filléres Cardboard koncepcióját ezúttal a Huawei ülteti át szofisztikáltabb formába, lényegre törően Huawei VR-nek keresztelt eszközével. Akinek már volt szerencséje megismerkedni a Samsung Gear VR készülékével, annak a kínai cég eszközét sem igazán kell bemutatni: a műanyag keretbe a gyártó kompatibilis okostelefonjai csúsztathatók be, azok képét pedig két lencse formálja virtuális valósággá. Akárcsak a Gear VR esetében, itt is egy a szemüveg oldalán elhelyezett touchpad segíti a navigációt.

A vállalat három különböző méretű verziót is kiad az eszközből, amelyek a két, frissen bejelentett P9 csúcsmodellnek, illetve a Mate 8-nak adnak otthont. Az 5,2, 5,5 és 6 hüvelykes eszközök egytől egyig Full HD felbontású kijelzőt kaptak - ez pedig jelentős hátrányt jelent a rivális Samsung szemüveghez képest, amelyben a cég 1440p panellel szerelt telefonjai dolgoznak. A szem elé szíjazott nagyítópáros alatt jól látható a különbség az 1920x180 pixel, illetve a 2560x1440 képpont között, ráadásul még utóbbi sem biztosít tűéles képet, ahogy azt az azonos felbontású HTC Vive-nál is megtapasztaltuk. A Huawei VR a fentieken túl 95 fokos látószöget biztosít, ez kisebb mint a PC-s variánsok jellemzően 110 fokos értéke, ugyanakkor a Samsung termékével nagyjából megegyezik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Huawei részéről tehát valószínűleg egyelőre inkább van szó kvázi kötelező körről, ha viszont a cég ténylegesen elkötelezi magát a mobilos VR mellett, a későbbiekben megjelenő csúcsmodelljeiben megjelenhetnek a számos riválistól látott, brutális pixelszámok. Hogy a Huawei maga is tisztában van vele, hogy a Full HD felbontásnál már erősen rezeg a léc ha VR-ről van szó, jól mutatja a vállalat MWC-s 5G demója is, a barcelonai konferencián a gyártó az új a technológiában rejlő potenciált többek között VR-streaming terén is demonstrálta, ehhez pedig a jól ismert Cardboard szemüvegeket használta, amelyekben saját készülékei helyett a Sony 4K kijelzős Xperia Z5 Premium modelljét tette - utóbbi képességeiről e téren már mi is meggyőződhettünk.

Egy másik kulcsterület, a tartalom terén viszont kifejezetten erősen indít a Huawei VR, a szemüveghez a cég kapásból mintegy négyezer ingyenesen megnézhető filmet, valamint további negyven ingyenes játékot, illetve 350 panorámaképet és 150 virtuálisan bejárható túrát ígér. A filmek döntő többsége persze valószínűleg mezei, kétdimenziós tartalom lesz, amelyet valamilyen virtuális mozivásznon nézhetnek majd a vásárlók - biztosat persze csak a megjelenés után tudhatunk. Hogy ez pontosan mikor várható, a Huawei egyelőre nem árulta el, ahogy a készülék árát sem - nem lenne meglepő, ha a cég a Samsung stratégiáját követné, és telefonjai mellé adná a szemüveget.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról