Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 7. 12:30

Két telefon, négy kamera - itt vannak az új Huawei csúcsmodellek

P9 és P9 Plus néven két új csúcsmodellt is leleplezett a Huawei. A telefonok a gyártó legújabb, Kirin 955 processzorát kapták, és a hátlapon is akadnak újítások.

Új csúcstelefonokkal jelentkezett a Huawei, a vállalat ezúttal P szériáját bővítette, az elmúlt két év trendjeinek megfelelően mindjárt két, különböző méretű modellel. Hasonló stratégiát láthattunk az utóbbi időben a Samsung és az Apple háza táján is, a kínai gyártó nevezéktanával utóbbi céget követi, legújabb csúcsmodelljei P9 és P9 Plus névre hallgatnak. A két új eszközben nagyon hasonló hardver ketyeg, a fő különbséget értelemszerűen a méret jelenti, de azért akadnak említésre méltó eltérések.

Nem csak nagyobb, szebb kijelző

A mezei P9-et egy 5,2 hüvelykes IPS panellel szerelték fel, a P9 Plus-ban viszont nem csak a méret, de a panel típusa is egy lépcsővel feljebb került, abban egy 5,5 hüvelykes Super AMOLED kijelző kapott helyet. A felbontás mindkét esetben Full HD, ami a kisebb modellnél 423, a nagyobbnál 401 PPI pixelsűrűséget jelent - ezzel egyik telefon sem nyer számháborút, főleg olyan konkurens szörnyetegek mellett, mint például a Samsung idei csúcsmodelljei vagy az abszolút PPI-bajnok Sony Xperia Z5 Premium. Ijedtségre mindenesetre nincs ok, a Full HD még mindig bőségesen elég a mindennapi felhasználásra, ahogy arról utóbbi Sony modell kapcsán már beszámoltunk, az extrém felbontásoknak elsősorban a VR területén van jelentősége - arról nem is beszélve, hogy a kisebb pixelszám a telefon erőforrásaival is spórol.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Nem mintha a két új Huawei telefon nem lenne eleresztve erőforrások terén: az eszközökben a cég legújabb, Kirin 955 processzora dolgozik, a Mate 8-ból megismert 950-es modell valamelyest felturbózott órajelekkel érkező változata. A chipben négy darab 2,5 gigahertzes Cortex-A72 és szintén négy 1,8 gigahertzre állított Cortex-A53 magot találunk, a GPU pedig továbbra is egy Mali-T880 MP4. A RAM mérete a P9 32 gigabájt belső tárhellyel szerelt változatánál 3 gigabájt, a 64 gigabájtos verzióban pedig már 4 gigabájtot találunk - a P9 plus csak ez utóbbi konfigurációban lesz elérhető. Az eszközökben microSD-s bővítésre is lehetőség van.

Az új processzor a magasabb órajelek mellett a gyártó szerint az akkut is kevésbé veszi igénybe, így a Mate 8 elképesztő üzemidejéből ítélve itt is kiemelkedően jó teljesítményre számíthatunk. Jóllehet a tavalyi modell hatalmas, 4000 mAh kapacitású telepét a P9-nél egy 3000 mAh-s, a P9 Plusnál pedig egy 3400 mAh-s akku váltja fel, cserébe az eszközök kijelzője is számottevően kisebb, mint hathüvelykes monstrumé - ha a páros csak a Mate 8-éval azonos üzemidőt hoz, már nem lehet rá panasz.

Dupla kamera - máshogy

A telefonok egyik legszembetűnőbb újítása a hátoldalon található, ahol mindjárt két kamera figyel egymás mellett. Hasonló kamerapárosokra már több próbálkozást is láthattunk különböző gyártóktól, ilyen volt az igen gyérül teljesítő HTC One M8, de az LG nemrég bejelentett csúcsmodellje, a G5 hátlapján is két kamera található. A P9 és P9 Plus különlegessége, hogy a riválisokkal eltérően nem eltérő felbontású vagy látószögű kamerákat alkalmaz: mindkét szenzor 12 megapixeles, azok egyike ugyanakkor monokróm. A fekete-fehér képeket rögzítő érzékelő előnye, hogy színszűrők híján kétszer annyit fényt enged be, mint egy hagyományos színes kamera, a szenzorpáros így összesen háromszor annyi fényinformációt gyűjt be, mint egy mezei, egykamerás megoldás - a koncepció kifejezetten érdekes, kíváncsiak leszünk a teljesítményére. Az optikai képstabilizáció sajnos lemaradt az eszközről, ami fájó pont, de a lézeres autofókusz azért elfért rajta.

Említést érdemel még, hogy P9 Plus-ban a tavalyi Mate S okostelefon 128 gigabájtos verziójából megismert Force Touch funkció is megjelenik, azaz a kijelzője az Apple legutóbbi telefonjaihoz hasonlóan nyomásérzékeny, a különböző erősségű bökésekkel más-más funkciók hívhatók elő rajta - de a telefon a szó szoros értelmében mérlegnek is használható. A hátoldalról természetesen a mára elengedhetetlen ujjlenyomat-olvasó sem maradt le.

Formaterv terén a P9 modellek követik az idén "kötelező" trendeket a kijelzőket borító lekerekített szélű üveggel, az telefonok hátoldalán a kameráknak is otthont adó fekete üvegsáv pedig a Nexus 6P-ből megismert dizájnra emlékeztet, kissé talán visszafogottabb formában. A Huawei nem méri olcsón csúcsmodelljeit, a 32 gigabájtos P9 bruttó 599, a 64 gigabájt belső tárhellyel szerelt változat pedig 649 eurós ajánlott fogyasztói áron kerül piacra, míg a P9 Plus-ért, 749 eurót kell majd kicsengetni.

És a ráadás

A Huawei tegnap két készüléken túl egy az okosórák-okoskarperecek határmezsgyéjén mozgó eszközt, a TalkBand B3-t is bemutatta. A több színben kapható viselhető eszközön egy monokróm, 80x128 pixel felbontású PMOLED kijelző található, amelyen a kütyü telefonnal párosítva értesítéseket jelenít meg - de a beépített mikrofonnak és hangszóróknak köszönhetően akár hívások is bonyolíthatók róla. A karperec 91 mAh-s akkujától a gyártó 3-4 napos üzemidőt ígér. Az eszköz háromféle kategóriában lesz elérhető, a gumiszíjas Active modellek 169, a bőrszíjjal szerelt, bézs vagy barna színű Classic változatok 199, a fémszíjas Elite verzió pedig 249 eurós bruttó áron lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.