Szerző: Koi Tamás

2016. április 11. 17:38

Megint jogszerűtlenül emelt árat az Invitel

Ismét több tízmillió forintos bírságot kapott az Invitel, ismét jogszerűtlen szerződésmódosítás, azaz jogosulatlan áremelés miatt.

Jelentős összegű, 40 millió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Invitel Magyarország Távközlési Zrt-re, amiért a cég 2015-ben jogszabályellenesen módosított szerződési feltételein, ami áremelés formájában jelentkezett a legtöbb előfizetőnél. A céget korábban már többször büntette a hatóság hasonló okból kifolyólag, ám ez az első olyan, jelentősebb távközlési bírság, melyet az NMHH tavalyi, a hírközlési szerződések módosítását szigorító jogszabályváltoztatása óta szabott ki a hatóság.

Az NMHH álláspontja szerint a szolgáltatók a jogszabályoknak megfelelően csak rendkívüli, behatárolt, és jól megindokolt esetekben módosíthatják egyoldalúan az előfizetői szerződéseket. Ez esetben az Invitel az egyoldalúan bevezetett díjemeléseket többek között az üzemi, beruházások miatti és jogszabályváltozások nyomán keletkezett költségek növekedésével magyarázta. A hatóság ugyanakkor első fokon megállapította, hogy a vizsgált esetben a módosítás feltételei egyik, a szolgáltató által megjelölt okból sem álltak fenn, így a szolgáltató jogsértést követett el.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az NMHH az Invitel egyoldalú szerződésmódosítással összefüggő gyakorlatát 2011 óta már számos alkalommal jogsértőnek találta, és többször megbírságolta a szolgáltatót, valamint felhívta figyelmét, hogy kizárólag az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokban foglalt feltételek fennállása esetén módosítsa egyoldalúan az előfizetői szerződést. Az NMHH legutóbb tavaly nyáron bírságolta meg az Invitelt – 80 millió forintra – a fogyasztói érdekeket sértő, mostanihoz hasonló egyoldalú szerződésmódosítás miatt. A mostani alacsonyabb összegű bírságot a szolgáltató együttműködő, a jogsértés hatását önkéntes vállalásokkal csökkentő magatartása indokolta - áll a hatóság közleményében.

A hatóság tavaly újította meg a hírközlési fogyasztóvédelem alapjait a tavaly életbe léptetett az elektronikus hírközlési előfizetői szerződések részletes szabályairól szóló új rendelettel. A két lépcsőben, 2015. szeptember 1-től és december 1-től alkalmazandó jogszabály az egyoldalú szerződésmódosítás szabályai mellett több esetben könnyebbé teszi az előfizető számára a kihátrálást a hűségszerződésekből, illetve többletjogokat ad a kártyás előfizetőknek a szerződés felmondásakor. A megváltozott jogszabályi környezet emellett a kis- és középvállalatok érdekeit is hatékonyabban képviseli.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 16:15

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.