Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 8. 12:44

Terabájtnyi memória a Tyan új 1U szerverében

Újabb POWER8-as szervert dobott piacra a Tyan. A memóriaalapú feldolgozáshoz tervezett kiszolgáló egyetlen processzorához összesen 1 terabájt memória társítható.

Idén sem marad újabb POWER8-as Tyan szerver nélkül a piac, megérkezett a gyártó legújabb konfigurációja. A most megjelent GT75-öt elsősorban in-memory, azaz memóriaalapú feldolgozáshoz tervezte a gyártó, de az ajánlott felhasználási területek között még a HPC is ott szerepel. Az 1U magas kiszolgálóban csupán egy darab POWER8 processzornak van hely, ugyanakkor a 32 darab DIMM-foglalatnak hála a rendszermemória összkapacitása elérheti az 1 terabájtot.

Az új gép a tavaly bemutatott TN71-BP012-höz hasonlóan egy kifejezetten egyfoglalatos gépekhez tervezett IBM POWER8 (kódnevén Turismo SCM) CPU-ra épül, melyből 8 vagy 10 magos variánsokat fogad a GT75, ezzel pedig 64 vagy 80 végrehajtószál állhat a rendszer rendelkezésére. Mindez alapvetően nem sok, ugyanakkor a megcélzott felhasználási területre megfelelő lehet. A végrehajtók mellé tetemes gyorsítótár társul, magonként 512 kB L2 cache és 8 MB L3 cache van jelen, utóbbi magszámtól függően összesen 64-80 MB-ra rúghat. A gyorsítótárak nagy mérete pozitív hatással lehet a különféle memóriaintenzív műveletek sebességére, ami egybevág GT75 fő felhasználási területével.

A processzorhoz külső memóriavezérlő (Centaur) kapcsolódik, amiben szintén van gyorsítótár, lapkánként 16 MB, ez L4 cache-ként van jelen a hierarchiában. A GT75-ben összesen 4 darab vezérlő van jelen, így a 64 MB negyedszintű gyorsítótár mellé összesen 1 terabájt DDR3L-1600 szabványú memória társulhat. Ehhez az alaplapon 32 DIMM foglalat van, melyekbe szabvány regiszteres ECC modulok helyezhetőek, darabonként legfeljebb 32 GB kapacitással.

A szerver előlapján négy darab 3,5" meghajtóhelyet alakított ki a Tyan, ennek megfelelően a gépben található MP012-9235-4I típusjelzésű lemezvezérlő négy 6Gb/s SATA portot kínál. A rendszer alapkiszerelésben is kínál háttértárat, modelltől függően kétszer 512 GB-tól négyszer 1 TB-ig. A hálózati csatlakozások száma szintén a kiépítésen múlik, az Ethernet port sebessége 1 vagy 10 gigabites lehet. Amennyiben mindez kevésnek bizonyulna, úgy az összesen négy PCI Express slottal tovább bővíthető a rendszer, melynek ára egyelőre ismeretlen.

Sorban a harmadik

A GT75 a Tyan harmadik POWER8-alapú gépe, mely tulajdonképpen a 2013-ban alapított OpenPOWER szövetség szerelemgyereke. A kezdeményezéshez anno olyan vállalatok csatlakoztak mint a Google, a Mellanox, az NVIDIA és a Tyan. A szövetség jóvoltából az IBM processzorok olyan ügyfeleket is elérhetnek, amelyek amúgy nem vásárolnának IBM szervereket, de a POWER-alapú lapkák valamely tulajdonságait vonzónak találják.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az együttműködés első gyümölcsével a Tyan jelentkezett, még 2014 őszén. Az egyutas GN70-BP010 típusú, POWER8 processzorra épülő szervert elsősorban a platformmal való ismerkedéshez, fejlesztéshez, teszteléshez, kvázi referenciaeszköznek készítette a vállalat, így az árcédula is barátságos volt, mindössze 2753 dollárt kért első POWER szerveréért a Tyan.

Ezt tavaly követte a TN71-BP012-es modell, amibe végül 12 magos processzor került 32 GB memóriával. E mellé 14 cserélhető merevlemez és 4 PCI Express csatolót társult, a hálózati kapcsolatért pedig négy darab 10 gigabites vezérlőre bízták. A 2U dobozt elsősorban analitikához ajánlotta a Tyan, az első felhasználó pedig a processzor készítője, az IBM volt, aki saját SoftLayer infrastruktúraszolgáltatásában hasznosította a rendszereket.

Lassan éledezik az OpenPOWER

A Tyan harmadik rendszerének bejelentése mellett a IBM-Nvidia együttműködés első gyümölcse is beérni látszik. A két cég közös szervere év végén jelenhet meg, a rendszer elsőként fogja kiaknázni az első Pascal GPU-val megjelent Nvidia NVLink teljes potenciálját. Az IBM egyedi lapkadizájnt készít a géphez, mely integráltan tartalmazza a rendszer egyes processzorainak hatékony összekapcsolásához szükséges NVLink blokkokat. Ezzel már nem csak GPU és GPU, de CPU és GPU között is villámgyors kapcsolat építhető ki, amiből majd elsősorban heterogén végrehajtás esetében profitálhat a rendszer, illetve az azon futó szoftverek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról