Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 31. 15:37

Száműzi a botrányos USB Type-C kábeleket az Amazon

Eltávolítja webshopjából az USB szabványban foglaltakat nem teljesítő Type-C kábeleket az Amazon. A vállalat döntésének hatására ritkulhat a pocsék minőségű vezetékek kínálata.

Nem volt hiábavaló a Google mérnök Benson Leung privát, áldozatokat is követelő tesztsorozata, az Amazon tiltólistára tette az USB szabványt maradéktalanul nem teljesítő Type-C kábeleket és adaptereket. A de facto minőségellenőrzésnek köszönhetően a webshopból eltűnnek a több szempontból veszélyes, akár tűzesetet is okozható vezetékek.

Benson Leung még tavaly kezdett magánakcióba, a Google alkalmazottja USB Type-C-kompatibilis kábeleket vizsgált be szabadidejében. Az eredmény elkeserítő volt, a vezetékek döntő többsége szinte egyáltalán nem felelt meg az USB specifikációjának, az egyik tesztalany pedig még a teszthez használt eszközökkel is végzett, az USB analizálók mellett egy Chromebook bánta a szakember kísérleteit.

A konklúzió alapján egyes gyártók nagyon lazán értelmezik az USB 3.1 és Type-C leírásában foglaltakat, a magasabb átviteli sebességéhez szükséges extra vezetékek kihagyása mellett a korábbi USB szabványokkal való kompatibilitáshoz beépített ellenállás értékét sem tartják be, ami szélsőséges esetekben akár tűzveszélyt is okozhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A nem szabványos kábelek felkerültek az Amazon egyre hosszabb tiltólistájára, így a webshop mostantól az eladó végleges kitiltásával is büntethet. A mostani lépése remélhetőleg célt ér, a pocsék minőségű Type-C kábelek ennek köszönhetően teljesen kihullanak a kínálatból, a gyártók pedig igyekeznek a szabványban leírtaknak megfelelő termékeket készíteni.

A szabványos kábelek sem egyformák

Az USB Type-C körüli bizonytalanságot csak fokozza a szabvány által biztosított rugalmasság, mely elsősorban a klasszikus Type-A, illetve Type-C csatlakozókkal egyaránt szerelt töltőkábelek esetében jelenthet gondot. Az adatlábak közötti ellenállás változtatásával ugyanis szabályozható a töltés sebessége, így a gyártók igény szerint variálhatják a töltőkábel képességét, ezzel párosítva készülékeikhez a saját márkás, jellemzően feláras vezetéket, melynek pontos képességét egy univerzális kábellel nem lehet reprodukálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról