Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 31. 15:37

Száműzi a botrányos USB Type-C kábeleket az Amazon

Eltávolítja webshopjából az USB szabványban foglaltakat nem teljesítő Type-C kábeleket az Amazon. A vállalat döntésének hatására ritkulhat a pocsék minőségű vezetékek kínálata.

Nem volt hiábavaló a Google mérnök Benson Leung privát, áldozatokat is követelő tesztsorozata, az Amazon tiltólistára tette az USB szabványt maradéktalanul nem teljesítő Type-C kábeleket és adaptereket. A de facto minőségellenőrzésnek köszönhetően a webshopból eltűnnek a több szempontból veszélyes, akár tűzesetet is okozható vezetékek.

Benson Leung még tavaly kezdett magánakcióba, a Google alkalmazottja USB Type-C-kompatibilis kábeleket vizsgált be szabadidejében. Az eredmény elkeserítő volt, a vezetékek döntő többsége szinte egyáltalán nem felelt meg az USB specifikációjának, az egyik tesztalany pedig még a teszthez használt eszközökkel is végzett, az USB analizálók mellett egy Chromebook bánta a szakember kísérleteit.

A konklúzió alapján egyes gyártók nagyon lazán értelmezik az USB 3.1 és Type-C leírásában foglaltakat, a magasabb átviteli sebességéhez szükséges extra vezetékek kihagyása mellett a korábbi USB szabványokkal való kompatibilitáshoz beépített ellenállás értékét sem tartják be, ami szélsőséges esetekben akár tűzveszélyt is okozhat.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A nem szabványos kábelek felkerültek az Amazon egyre hosszabb tiltólistájára, így a webshop mostantól az eladó végleges kitiltásával is büntethet. A mostani lépése remélhetőleg célt ér, a pocsék minőségű Type-C kábelek ennek köszönhetően teljesen kihullanak a kínálatból, a gyártók pedig igyekeznek a szabványban leírtaknak megfelelő termékeket készíteni.

A szabványos kábelek sem egyformák

Az USB Type-C körüli bizonytalanságot csak fokozza a szabvány által biztosított rugalmasság, mely elsősorban a klasszikus Type-A, illetve Type-C csatlakozókkal egyaránt szerelt töltőkábelek esetében jelenthet gondot. Az adatlábak közötti ellenállás változtatásával ugyanis szabályozható a töltés sebessége, így a gyártók igény szerint variálhatják a töltőkábel képességét, ezzel párosítva készülékeikhez a saját márkás, jellemzően feláras vezetéket, melynek pontos képességét egy univerzális kábellel nem lehet reprodukálni.

a címlapról