Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
8 x 3 óra mélyvíz a HWSW mobile! második napján: Kotlin, Android, React Native, UX és analitika, Azure IoT Edge + fintech élesben

Ennyivel fizetünk többet májustól a mobilozásért az EU-ban

Koi Tamás, 2016. március 25. 13:50

Egy hónap múlva ismét olcsóbb lesz a külföldi mobilhasználat az Európai Unió tagországain belül, de ezúttal a korábban alkalmazott, fix hatósági tarifák helyett felárat kell majd fizetniük az előfizetőknek a hanghívásért, SMS-ért és adatszolgáltatásért külföldön. Most már az is tudható, mennyit.

hirdetés

Április 30-tól újabb, fontos változások lépnek életbe az Európai Unió tagállamaiban, illetve néhány, a szabályozáshoz önként csatlakozott államban a külföldi mobilhasználatra vonatkozóan. Ettől az időponttól kezdve mindenki kevesebbet fizet majd a telefonálásért, SMS-küldésért és az adatforgalomért, ám a költségszámítás a korábbiakkal ellentétben már nem fix hatósági tarifákkal kalkulál, hanem roaming felárral, azaz például a roaming percdíj az előfizető belföldi percdíjától függően alakul majd.

Valutaváltó

A felárakat a tavaly elfogadott, Európai Parlament és Tanács 2015/2120. számú rendelete határozta meg. Ez euróban (pontosabban eurócentben) állapította meg azt a maximális díjat, melyet a belföldi használati díjakon felül a szolgáltatók kiszámlázhatnak roaming környezetben az ügyfeleknek - az eurozónán kívüli országok egy bonyolult számítás alapján mostanra határozták meg a nemzeti valutába átszámolt összeget.

A három hazai mobilszolgáltató által közzétett új tarifatáblázatok szerint április 30-tól a belföldi, hálózaton kívülre irányuló hívások esetén érvényes percdíjakon felül bruttó 19,1 forint, de legfeljebb bruttó 72,8 forint lehet egy percnyi indított hívás, míg a hívásfogadás többletdíja bruttó 4,3 forint lesz. A többletköltség SMS-ek esetén 7,6 Ft (de egy SMS nem kerülhet többe 23 forintnál), míg az adatforgalomnál alkalmazott többletdíj április 30-tól a hívásokhoz hasonlóan 19,1 forint, de legfeljebb 72,8 forint, megabájtonként.

Fontos szempont, hogy ha a belföldi díj önmagában magasabb, mint az együttes maximum, akkor azt jogosultak kiszámlázni a szolgáltatók. Ez leginkább az átlagoshoz képest rendkívül magas hazai SMS-árak kapcsán lehet érdekes, hiszen így nem fordulhat elő, hogy olcsóbb lesz külföldről SMS-t küldeni, mint belföldről. Jól látható a többletdíj kialakítása alapján az is, hogy a szolgáltatók kínálatában szereplő roaming-opcióknak továbbra is lesz relevanciájuk, különösen az adatroaming esetén.

Bár 2017 júniusától az EU-s roamingdíjak megszűnnek, a jogalkotók az eleinte meglehetősen populista megközelítést elvetve olyan korlátokat építettek a rendeletbe, mely továbbra is jelentős bevételt hozhat a szolgáltatóknak. Így 2017. június 15-től bár valóban belföldi tarifával lehet majd az EU-ban mobilozni, de csak egy bizonyos kereten belül ("fair use"). Ezt a keretet eddig egyedül a Vodafone Magyarország határozta meg havi 10 percnyi indított és fogadott hívásban, valamint 10 SMS-ben és 10 MB adatforgalmi keretben - ezen felül a szolgáltató a fentebb is felsorolt felárakat alkalmazza.

Noha a roamingdíjak teljes eltörlése az egységes digitális piac egyik fontos célkitűzése volt korábban, a szakpolitika - részben a szolgáltatók rendkívül erős lobbierejének hatására - belátta, hogy a díjakat csak fokozatosan lehet felszámolni, az időközben gyűjtött tapasztalatokat értékelve (így például a tavalyi rendeletnek is volt már egy felülvizsgálati szakasza, melynek eredményeit a nyáron ismerteti a Bizottság). Az uniós mobilpiac egységesítése (márpedig a roamingdíjak teljes eltörlése ide vezethet) ugyanakkor jóval bonyolultabb feladatnak bizonyulhat, hiszen számos megkerülhetetlen makrogazdasági tényezővel számolni kell a 28 tagállam több száz piaci szereplőjével tarkított mezőnyében.

Nem indokolható költségek

Szakértők szerint a mobiltelefonos barangolás költsége ma nem csak az Európai Unióban, hanem a nemzetközösség határain túl is az egyik leglátványosabb mesterségesen fenntartott költsége a nemzetközi telekommunikációnak. Bár a hálózatok összekapcsolása és a forgalom elvezetése járhat extra anyagi teherrel egy operátor számára, a jelenleg érvényes díjtételek - különösen a szabadáras piacon - messze nem állnak összhangban ezekkel a kiadásokkal.

Noha a szolgáltatók a roamingdíjak fokozatos csökkentése kapcsán többször is hangsúlyozták, hogy a piac önszabályozó módon is képes kezelni ezt a kérdést, az árak drasztikus letöréséhez mégis hatósági kényszer kellett. A helyzetről legalábbis meglehetősen lesújtó képet fest, hogy az előző évtizedben a szabályozatlan piacon egy roaming percért a mobilcégek nem ritkán 250-600 forintot számláztak, 1 megabájtnyi adatforgalomért pedig még pár évvel ezelőtt is előfordult, hogy több ezer forintot kellett fizetniük az ügyfeleknek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!