Szerző: Voith Hunor

2016. március 25. 11:30:00

Itt a natív windowsos és OS X-es Docker

A Docker Toolboxot leváltó alkalmazások még korai béta állapotúak, de már kipróbálhatóak. Ahogy eddig is, a fejlesztők aktívan támaszkodnak a tesztelés során kapott visszajelzésekre.

Korlátozottan, igényléshez kötve elérhetővé tette natív windowsos és OS X-es alkalmazásait a Docker. A cég szerint az új fejlesztések számos előnyt kínálnak az eddig használható Docker Toolboxszal szemben, de egyelőre még korai béta állapotban vannak - a további munkához viszont már nagyon jól jönne a tesztelői visszajelzés. OS X-es gépeken a natív appot és a Toolboxot szimultán is lehet használni, de Windowson erre nincs lehetőség. A csomag tartalmazza a Docker parancssort (CLI), a Notaryt és a Composert is.

A cég szerint jelenleg a maces változat van jobb állapotban, és ezért a windowsos verzió lassabb ütemben bocsátják a tesztelők rendelkezésére. Fontos, hogy a windowsos Docker béta kizárólag Windows 10-en működik, arról, hogy egyéb Hyper-V-t támogató verziókra is elkészül-e, még nincs információ, ahogy a Windows 10 várhatóan valamikor idén érkező saját konténerformátumának támogatásáról sem. A Docker minden operációs rendszer szintű integrációs fejlesztést nyílt forrásúvá fog tenni akkor, amikor az alkalmazások általánosan elérhető státuszba kerülnek valamikor az év második felében.

A legfontosabb változás, hogy az alkalmazások teljes mértékben támogatják a két platform saját hypervisorjait, a Hyper-V-t és a Hypervisor Frameworköt, így többé nincs szükség harmadik féltől származó megoldásra (VirtualBox). A Docker app OS X-en egy xhyve VM-ben fut egy Alpine Linux-disztribúción, Windows 10-en pedig egy Hyper-V VM-ben. Az appok beépített DNS szerverrel és platformnatív hálózati stack integrációval is rendelkeznek, automatikusan frissíthetőek, natív kezelőfelületük van, az OS X-es változat pedig az Apple operációs rendszerének sandboxos biztonsági modelljébe is illeszkedik.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A konténerek finomhangolását alaposan felgyorsíthatja, hogy a Docker szerint semmilyen, az adott gépre telepített keretrendszer vagy futtatókörnyezet nem kell a konténerizált appok fejlesztéséhez, köszönhetően a hatékonyabb volume mounting rendszernek. A Docker folyamatosan követi a változásokat a csatolt köteteken, és azokat valós időben implementálja a futó konténerekben is, így nem kell azokat rendre újraépíteni.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 11:30

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.