Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 22. 16:14

GPU-tervező céget vehet az Apple

A CPU magok tervezése után a GPU-k dizájnját is saját kézbe veheti az Apple. Ehhez a közelmúltban problémákba ütközött régi partnert, az Imagination Technologies-t vásárolhatja fel a kaliforniai vállalat.

Előrehaladott tárgyalásokat folytat egymással az Apple és az Imagination Technologies egy esetleges akvizícióról - számolt be anonim forrásra hivatkozva az Ars Technica. A felvásárlás lehetősége abszolút realisztikusan hangzik, mellyel az Apple a CPU magok tervezése után a GPU-k dizájnját is saját kézbe vehetné, így a teljes rendszerlapka házon belüli tervezésének utolsó kirakója is a helyére kerülne.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A két vállalat kapcsolata régóta szoros. Az Apple a legelső iPhone óta az Imagination grafikus egységeit alkalmazza, azaz 2007 óta kivétel nélkül a brit tervezőcég PowerVR márkajelzésű megoldásai kerültek a cupertinóiak mobil készülékeibe. A hosszútávú együttműködést erősítve az Apple 2008-ban megszerezte az Imagination részvényeinek 3,6 százalékát, mely részesedést további vásárlásokkal 9,5 százalékra emelt egy évvel később, ily módon pedig a két vállalat kapcsolata meglehetősen szorosra fonódott.

Nem véletlen, hogy épp most került komolyabban szóba a felvásárlás lehetősége. A brit tervezőcég múlt héten jelentette be, hogy dolgozóinak 20 százalékától, mintegy 350 főtől válik meg, egy összesen 27,5 millió fontos költségcsökkentés, illetve átszervezés keretein belül. A problémákat érzékelteti, hogy a közelmúltban az Imagination elnök-vezérigazgatója is távozott, Sir Hossein Yassaie nagyjából 24 év után hagyta el a céget.

A hírek szerint a fő problémát a GPU licencelésből származó bevétel visszaesése okozza, mely szorosan összefügg az (épp csökkenő) iPhone eladásokkal, ugyanis az Imagination legnagyobb partnere éppen nem más mint az Apple. Emellett a közelmúltban többször felmerült, hogy a cupertinóiak a CPU magok mintájára a GPU tervezését is saját kézbe veszik. Amennyiben ez egy harmadik fél bevonásával történne meg, az óriási csapást jelentene az Imaginationnek, a vállalat ezt nehezen vészelné át.

A főbb szempontokat figyelembe véve mindkét cég számára a felvásárlás lehet a legjobb megoldás, hisz az Apple jól ismeri a brit tervezőcéget és annak termékeit, egy kellően nagy tőkeinjekcióval pedig a GPU-k tervezése gyors lökést kaphat, ráadásul az üzletet követően már teljesen a kaliforniai vállalat szájíze szerint folyhatnak a fejlesztések. Az Imagination Technologies tőzsdei értéke jelenleg nagyjából 500 millió font környékén mozog.

A múltban már eszközölt hasonló felvásárlást az Apple, 2008-ban a P.A. Semit kebelezte be a vállalat. A cég energiatakarékos processzordizájnokkal foglalkozott, melyek a későbbi, saját tervezésű Apple processzormagok alapját adták. 8 év távlatából ma elmondható, hogy az Apple remek befektetést eszközölt, az cég aktuális legújabb Apple A9 rendszerlapkájában található Cyclone mag ugyanis jelenleg a legerősebb ARM-megoldásnak számít.

a címlapról