Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 17. 16:24

Leépít és átszervez az Imagination Technologies

Összesen 350 alkalmazottat bocsát el a brit Imagination Technologies. A döntés hátterében a változó piaci viszonyok állnak, a vállalat főbb bevételi forrása is apad, a fejlesztések szinten tartása miatt pedig erre reagálni kell.

Összesen nagyjából dolgozóinak 20 százalékától, mintegy 350 főtől válik meg az elsősorban PowerVR grafikus egységeiről, illetve MIPS processzorairól ismert Imagination Technologies. A brit tervezőcég ezzel tovább növeli a februárban bejelentett költségcsökkentés mértékét, múlt hónapban egy 15 milliós megtakarítás tervezetét jelentette be az Imagination, amihez a mostani lépés további 12,5 millió fonttal járulhat hozzá. Az összesen 27,5 millió fontos költségcsökkentésnek a 2016-os pénzügyi év végén, 2017 áprilisában kell realizálódnia.

Mehet a vezér és mehet a Pure

A folyamat egyik első lépéseként távozott a vállalat elnök-vezérigazgatója. Sir Hossein Yassaie 1992-ben került Imaginationhöz, az elnöki pozíciót pedig 1998 óta töltötte be. Távozásának a költségcsökkentés egy másik pontjához is szorosan köze lehetett, ugyanis ezzel párhuzamosan a Pure DAB, digitális földfelszíni rádióadások vételére alkalmas eszközökkel foglalkozó üzletág leépítését is bejelentették, amit Sir Hossein a saját gyerekének tekintett. Hogy ez végül pontosan mit fog jelenteni azt egyelőre nem tudni, ugyanakkor az eszközökben található rendszerchip tervezése jelen állás szerint megmaradhat, a Pure márkájú eszközök jövőbeni forgalmazása viszont kétséges lehet.

A vállalat ugyanakkor elsősorban nem a rádiós részleg veszteségeivel magyarázza a drasztikus lépéseket. Az Imagination által megcélzott főbb területek, azok közül is elsősorban a GPU licencelés bevétele esett vissza, pozitív változásra utaló jelet pedig egyelőre nem látnak a közeljövő horizontján. Ebben többek között az iPhone eladások csökkenése (vagy stagnálása) is komoly szerepet játszhat, hisz az Apple már évek óta PowerVR GPU-t épít az egyes rendszerchipjeibe, ezzel pedig az iPhone-ok (és iPad-ek) az Imagination egyik fő bevételi forrását jelentik. Bár drasztikus visszaesésre az Apple okostelefonos eladásaiban egyelőre nem kell számítani, a közelmúltban az is többször felmerült, hogy az Apple a CPU magok mintájára a GPU tervezését is a saját kezébe veszi, ami viszont már tetemes bevételkiesést jelentene az Imaginationnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ahhoz, hogy ez ne (vagy csak minél később) következzen be, a brit tervezőcég nem maradhat le, hisz a partnereket elsősorban versenyképes termékekkel lehet meggyőzni a maradásról, ugyanakkor csökkenő bevételek mellett nehéz állni a sarat a költséges fejlesztési versenyben. A konkurensek aktuális legújabb megoldásai, az ARM Mali T880 és a Qualcomm Adreno 530 nem csak versenyben vannak az Apple A9-ben található Series7XT GT7600-zal, de az Adreno nagyjából 10-15 százalékkal meg is előzi azt, és egyelőre kétséges, hogy a ráncfelvarrott Series7XT Plus át tudja-e majd ugrani a Qualcomm ütős megoldását.

Marad a MIPS és a GPU-fejlesztés

Az Imaginationnak tehát igyekeznie kell, amivel persze a vállalat is tisztában van, épp ezért az átszervezéssel és leépítéssel párhuzamosan a vezetés próbálja erősíteni a PowerVR divíziót. Első lépésként 2 millió fontot pumpálnak át a grafikus részleghez, aminek egy részéből 50 új pozíciót nyitnak meg, amivel az elbocsátásokat kis részben majd kompenzálja a cég. Ezen felül az ígéret szerint az MIPS processzorokat, illetve az Ensigma DSP-ket tervező divíziók is érintetlenül maradnak, ezeket nem csapja meg a költségcsökkentés szele.

Hogy az átszervezések elérik-e a kívánt hatásukat, az legkorábban a 2016-os pénzügyi év végén derülhet ki, mindenesetre a tőzsde viszonylag pozitívan fogadta a lépéseket, az Imagination részvényárfolyama 6 százalékot emelkedett a bejelentés hatására.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról