Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

LTE-vel támad a DSL-re a Vodafone

Koi Tamás, 2016. március 21. 10:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kifejezetten otthoni felhasználásra szánt, bizonyos vezetékes technológiák kiváltására alkalmas mobilnet-alapú internetmegosztó szolgáltatás jelent meg a Vodafone Magyarországnál. A cég HomeNet nevű szolgáltatása minden eddiginél több adatforgalmat biztosít, de csak egy eszközzel használható.

hirdetés

Kifejezetten a mára már elavultnak tekinthető, réz érpár alapú ADSL technológia kiváltására szánja a Vodafone Magyarország legújabb mobilnet-szolgáltatását, a HomeNetet, mely a szolgáltató 4G-s hálózatára építve kínál minden eddiginél nagyobb adatforgalmi keretet, feltűnően kedvező áron. Az operátor szerint a szolgáltatás elsősorban annak a mintegy félmillió háztartásnak jelenthet potenciális előnyöket, melyek a mai napig - más vezetékes technológia híján - xDSL-alapú internetet használnak.

Kábelvágás

A 4G-alapú HomeNet szolgáltatás egyik kézenfekvő előnye lehet a DSL-alapú vezetékes internettel szemben az - ideális esetben - jóval nagyobb sávszélesség, mely a Vodafone hálózatán legfeljebb 75 Mbps letöltési és 25 Mbps feltöltési irányban. Ez egy xDSL-kapcsolathoz képest legalább háromszorosára növelt letöltési és akár tízszeres feltöltési sávszélességet eredményezhet, amennyiben a szolgáltatáshoz használt eszköz relatív közel helyezkedik el az állomáshoz, illetve a cella terheltsége alacsony.

A HomeNet egyben legfontosabb hátulütője éppen ebből ered: Noha az xDSL technológia által elérhető végponti sávszélesség is függhet bizonyos külső körülményektől (DSLAM-tól való távolság, kábelezés minősége stb.), a mobilnet-szolgáltatás minőségét jóval több tényező befolyásolhatja, többnyire hátrányosan. Ebből kifolyólag míg a vezetékes szolgáltatásokra a távközlési cégek tudnak garantált minőségi célértékeket biztosítani, addig a mobilnet esetén a szolgáltatók minden esetben 0 Mbps le- és feltöltési sávszélességet garantálnak az előfizetőknek, a végponti sávszélesség pedig jelentős kilengéseket produkálhat akár ugyanabban a cellában maradva.

A szolgáltató ráadásul kiköti, hogy a hálózat túlterheltsége esetén a többi mobilnet-előfizető előnyt élvez, ilyenkor a HomeNet szolgáltatás használója "az adatforgalom megkezdésekor alacsonyabb prioritási szintre kerül". Az operátor feltételei szerint normál hálózati terheltség mellett a HomeNet szolgáltatás ugyanazokat a szolgáltatási paramétereket biztosíthatja, mint a többi előfizetés.

A Vodafone-nak sikerült ugyanakkor a mobilnet-szolgáltatások egyik lényeges hátulütőjét, az adatforgalmi korlátot szinte teljesen kiiktatnia a képletből. A szolgáltató a HomeNet csomaggal havonta 50 GB leforgalmazható sávszélességet kínál ügyfeleinek, ami éjfél és reggel 6 óra között további 100 GB-tal egészül ki. Bár az igazán nagy forgalmat generáló, rendszeresen videós tartalmakat fogyasztó, vagy nagyobb fájlokat le- és feltöltő felhasználók ebből a keretből is viszonylag hamar kifogyhatnak, átlagos használat mellett ez a mennyiség a legtöbb érintett család számára elegendőnek bizonyulhat.

Csak egy maradhat

Fontos korlátja a szolgáltatásnak, hogy a HomeNet díjcsomagot csak a Vodafone által biztosított eszközzel lehet igénybe venni (ez a több, mint 10 Wi-Fi klienst kiszolgáló Huawei LTE Cube Wi-Fi router), a szolgáltatáshoz biztosított SIM semmilyen más készülékkel nem használható. Ennek alighanem elsősorban az lehet az oka, hogy a Vodafone által árult, önálló mobilnet-csomagoknak nem kívánt a szolgáltató házon belül konkurenst állítani. Legalábbis erre utal, hogy a HomeNet csomag havi díja 2 év hűséggel 5990 Ft, míg a hasonló árú, havi 5490 Ft-ba kerülő MobilNet L előfizetéses internet havi 12 GB-nyi adatforgalmat kínál csupán, és még a legdrágább, MobilNet XL csomag is csupán havi 20 GB adatot tartalmaz.

A Huawei LTE Cube érdekessége egyébként, hogy a legtöbb mobilnetes Wi-Fi hotspottal ellentétben képes használatba venni a félduplex 2600 MHz-es frekvenciablokkokat is - ilyen blokkja hazánkban kizárólag a Vodafone Magyarországnak van.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!