Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 18. 11:16

Az Alphabet-Google máris túlad a Boston Dynamics-on?

Alapos beszámolók szerint a Google (illetve az új ernyővállalat, az Alphabet) alig több mint két év után megválik Boston Dynamics-tól. A robotikával foglalkozó céget nem sikerült megfelelően integrálni, piacképes termékre pedig a közeljövőben nem mutatkozik reális esély, így a cég végül az eladás mellett döntött.

HIRDETÉS

Alig több mint két év után túladhat a robotikával foglalkozó Boston Dynamics-on a Google (pontosabban az új ernyővállalat, az Alphabet), adta hírül a Bloomberg. Az egyelőre nem hivatalos döntés hátterében két fő ok áll: A robotok belátható időn belül nem termelnének bevételt, a tulajdonos nemhivatalos álláspontja szerint a következő néhány évben nem kerülne piacra ehhez megfelelő termék. Emellett a vállalat szintén nyomós érvként kezeli a február végén megjelent videós bemutatók visszajelzéseit, melyeknek egy jelentős része félelmetesnek találta Boston Dynamics humanoid robotjait. A robotos cégre már két érdeklődő is van.

Nem aratott PR-sikert

A kiszivárgott hírek szerint a vállalat vezetésére, illetve alkalmazottainak egy részére is ijesztően hatott a YouTube-ra felkerült videós bemutató, melyben emberszerű robotok kószálnak változatos terepeken különösebb gond nélkül, állnak ismét lábra pár másodperc alatt, vagy vesznek fel dobozokat, ahonnan már csak néhány néhány kisebb lépés az emberi munkaerő helyettesítése. Az Alphabet PR osztályának napvilágot látott álláspontja alapján a vállalat mindezzel nem szeretne azonosulni, a cég szakemberei szerint mindez összességében negatívan hat a cég hírnevére.

02:42
 

Atlas, The Next Generation

Még több videó

A megfelelő termékek fejlesztése szintén nagyban hozzájárult a döntéshez, a hírek szerint az Alphabet többi leányvállalatát (köztük a Google-t) mindezidáig nem sikerült megfelelően összekapcsolni a Boston Dynamics-szal, nincs egymást erősítő pozitív hatás. Szintén szempont lehet, hogy a Google robotikai ambícióit tüzelő, az Android atyjaként híressé vált Andy Rubin időközben elhagyta a céget, így az általa vezetett, irányított, mentorált robotikai ág hirtelen vízió és elképzelés nélkül maradt.

Apa nélkül maradt a projekt

Aaron Edsinger, a robotikai részleg új vezetője szerint időről-időre, újabb és újabb akadályok merültek fel a csapatok kooperációja során, amire végül a Replicant projekt is ráment. A megfizethető robotok kifejlesztését decemberben végleg leállították, a robotikai részleg szakembereit pedig különféle Google X projektre csoportosították át.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Bő két évvel ezelőtt pedig még ígéretesnek hangzott a vállalat lépése, hiszen a Google jó ideje foglalkozik önjáró autókkal, valamint a robottaxik sem állnak messze a cégtől, az egyik legelismertebb robotikai vállalat felvásárlása pedig abszolút beleillet a képbe, a lépés minden addiginál komolyabb elköteleződést sugallt, míg egyesek a felvásárlással már a Terminátorból ismert Skynetet látták megformálódni.

A Boston Dynamics-ot 1992-ben Dr. Marc Raibert az MIT (Massachusetts Institute of Technology) korábbi professzora alapította, és főként az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, azaz a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) megbízásából fejlesztett különböző humanoid és négylábú robotokat. A cég elsősorban kutatással foglalkozott, gépeit nem hozta kereskedelmi forgalomba, korábban ugyanakkor tanácsadóként részt vett a Sony Aibo robotkutya fejlesztésében is. A hírek szerint a Boston Dynamics egyik potenciális új tulajdonosa a Toyota Research Institute, a másik pedig az Amazon, mely utóbbi cég elsősorban óriási raktáraiban fogná munkára a robotokat.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 23:38

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.