Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 8. 17:35

Kihúzza a TV-ből az antennát a Microsoft

Hamarosan véget érhetnek a nagyképernyős videótelefonálások, a Microsoft a Skype for TV szolgáltatás megszüntetése mellett döntött.

Júniustól megszünteti a Skype for TV támogatását a Microsoft, jelentette be a cég. Ettől kezdve már nem érkeznek frissítések a kommunikációs platform okostévés verzióhoz, de ami ennél kellemetlenebb lehet, a televíziók gyártói ettől kezdve akár dönthetnek az alkalmazás eltávolítása mellett is.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A lépés indoklásában a "felhasználói szokások változása" áll, a Microsoft szerint az elmúlt pár évben még inkább a mobil eszközök felé terelődött a hangsúly. Annyira, hogy a vállalat szerint a nappaliban nem a tévén, hanem tableteken és okostelefonokon folyik a Skype-csevegés. A Skype for TV fejlesztésének megszüntetésével a felszabadult erőforrásokat az okostelefonos és tabletes verziók tökéletesítésére fordíthatja majd a cég.

A Skype for TV szolgáltatást 2010-ben indította a Skype, még bő egy évvel azelőtt, hogy a Microsoft felvásárolta volna a kommunikációs platformot. A szoftver, illetve megfelelő, beépített (vagy külső) kamerával rendelkező televízió kombinálásával nagyképernyős videóhívást vagy hanghívást lehetett indítani, relatíve egyszerűen. A tévés Skype-ot a tévégyártók is komolyan vették, több gyártó is épített webkamerát a készülékekbe kimondottan a videotelefonálás kedvéért. A kamera nélküli modellekhez pedig kiegészítőkkel, például a Logitech TV Cam HD csomagjával lehetett a funkciót hozzáadni.

A megoldás sorsa egyelőre nem világos, a Microsoft eufemisztikusan a "támogatás befejezését" illetve a frissítések hiányát emlegeti, az azonban a szövegben nem szerepel, hogy a szolgáltatás júniustól ténylegesen leállna. A közlés szerint azonban a tévégyártók "eltávolíthatják" az alkalmazást a készülékekről, az okostévék általában adnak lehetőséget arra, hogy a gyártó ezt megtegye. Elképzelhető tehát, hogy a szolgáltatás a határidő után is zavartalanul üzemel még egy ideig, de garancia erre a működésre immár nincs.

a címlapról