Szerző: Dojcsák Dániel

2010. január 5. 13:01

HD-ben, sőt tévén is lehet már Skype-olni

Már tavaly december eleje óta elérhető a Skype 4.2-es verziója, ami immár támogatja a HD-felbontást is, de a bejelentéssel a CES-ig szeretett volna várni a cég, hogy még nagyobbat robbanjon a hír.

Az idei Consumer Electronics Show ezen a héten kezdődik, ahol egy újabb hullám indul az informatika és a web átirányítására a nappaliba. A Skype HD csak az egyik elem a sorban, de minden bizonnyal a leghangosabb hírek egyike marad a hét végéig is, hiszen amellett, hogy a szoftvert felvértezték a 30 fps-es 720p videótovábbítás képességével, a nagyobb gyártók azonnal reagálnak is rá kifejezetten a Skype képességeire optimalizált HD webkamerákkal.

A webtévék korszaka jön

A tévégyártók fantáziáját is megmozgatja az új lehetőség, s a Panasonic és az LG is azonnal bemutat olyan kijelzőket, melyekben beágyazva megtalálható az új Skype program, illetve a megfelelő kamera is. Ezzel pedig egy új korszak kezdődik a személyes kommunikációban, hisz a sötét kisszobát és a kis képernyőt elhagyva teljes tévéképernyős méretben kommunikálhatnak majd az egymástól távol lévő barátok, ismerősök.

\"\"

Ehhez persze nem árt, ha mindkét fél rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával, ennek a helyzetnek az elérésére pedig még sokat kell várni. A CES-en bemutatkozó HD videóhívásra is képes televíziók várhatóan év közepétől vásárolhatóak majd meg. Árakról és konkrét modellekről egyelőre nem esett szó, de feltételezhetően az új funkció nem mozdítja el jelentősen a megszokott árszinteket, hiszen leginkább szoftveres fejlesztésről van szó. A jelenlegi webképes tévék ára általában 50-100 ezer forinttal több, mint klasszikus társaiké, de pár éven belül akár teljesen eltűnhetnek az internet kapcsolatra képtelen modellek a kínálatból.

A tévékbe új processzorok viszont egyelőre nem kerülnek, így egy bejövő hívás esetén az éppen nézett adás megjelenítése leáll. A jelenlegi hardverek még nem elég erősek ahhoz, hogy mindkét szolgáltatást kiszolgálják, pedig a tévé és a videohívás kombinálása további érdekes szolgáltatásokhoz vezethetne. A trend kikényszeríti itt is a fejlődést, hisz előbb utóbb a felhasználók a filmnézés, weboldalak böngészése és a webes telefonálás mellett komplexebb funkciókra is rákaphatnak, például \"együtt\" nézhetnék a filmeket és közben megbeszélhetnék a látottakat.

\"\"

A videótelefonáláshoz nagy képernyő kell

A mobiltelefonok esetében a videótelefonálás az előző évtized egyik hype-ja volt, de gyorsan el is ült a téma, hiszen szinte egyáltalán nem volt rá valós felhasználói igény. A nagyobb képernyő viszont már jobban motiválja az embereket arra, hogy képet is közvetítsenek magukról. A Skype nyilatkozata szerint a jelenleg PC-k között indított hívások harmada videóhívás, ez a tévék esetében pedig biztosan magasabb arányt mutat majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról