Szerző: Koi Tamás

2016. március 1. 14:14

Megszűnik az Austriasat magyarországi szolgáltatása

Április végén megszűnik az egyik, magyar piacon működő műholdas tévé- és rádiószolgáltató, az M7 csoport tulajdonában lévő AustriaSat Magyarország. A cég egy eleve csökkenő méretű piacra lépett be, ahol végül szinte csak akvizíciók árán tudott ügyfélhez jutni.

Április 30-án, valamivel több, mint két évnyi működés után megszűnik a luxemburgi M7 Group S.A. tulajdonában lévő AustriaSat Magyarország műholdas szolgáltatása, ezzel a világ egyik legnagyobb műholdas műsorszóró vállalatának számító multi magyarországi terjeszkedése immár hivatalosan is kudarcnak tekinthető. Az ügyfelekkel a szolgáltatás megszűnésének napján felbomlik a szerződés, aki továbbra is tányéros tévével szeretne szórakozni, az kedvezménnyel veheti igénybe a UPC Direct ajánlatát - derül ki a szolgáltató tájékoztatójából.

Az ügyfelek azonban nem kerülnek automatikusan át a UPC Directhez, az eszközöket pedig nem szereli le az AustriaSat, így mind az antenna, mind a beltéri egység az előfizetőnél marad. A weboldalon lévő információk szerint a szolgáltatás vételéhez elengedhetetlen kódkártya április 30. után használhatatlanná válik. Fontos szempont az is, hogy az AustriaSat ezzel együtt nem fizet vissza semmilyen létesítési díjat az ügyfélnek, akkor sem, ha csak pár hónapja veszi igénybe a szolgáltatást.

Az AustriaSat Magyarország 2014-es rajtjának egyik lényeges momentuma volt, hogy az anyacég felvásárolta a méretgazdaságossági problémák miatt komoly pénzügyi nehézségekkel küzdő Hello HD Kft. műholdas, majd később AM-mikrós ügyfélbázisát. Ám a tőkeerős M7 csoportnak is szembe kellett néznie ugyanazzal a problémával, amivel korábban a Hello HD is szembesült: a műholdas műsorszórás magas költségei miatt csak bizonyos méretű ügyfélbázis felett működtethető gazdaságosan egy ilyen szolgáltatás.


Az Austriasat csatornáit is sugárzó Eutelsat 9A nyalábja Európa felett

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A régióban, így különösen Szlovákiában és Csehországban ez az elérés adott is volt a szolgáltatónak, hiszen csak ebben a két országban mintegy 1,5 millió háztartást lát el ma is az M7 csoport műholdas adással. Érdekes szempont, hogy míg a két említett kelet-európai országban az SES Astra műholdjain keresztül sugároznak az M7 érdekeltségei, addig az AustriaSat mindvégig az Eutelsat szatellitjén keresztül továbbította a jelet a magyar háztartásokba.

Az M7 csoport hazai terjeszkedésének mondhatni a piaci körülmények sem kedveztek. A magyarországi műholdas tévépiac évek óta folyamatosan zsugorodik, egyrészt a műszaki szempontból egyre kiforrottabb, és több kényelmi funkciót kínáló vezetékes (IPTV) szolgáltatásoknak, másrészt az ár/érték arányban kedvező, emellett a műholdhoz hasonlóan országos lefedettséget biztosító DVB-T (MinDig TV Extra) szolgáltatásnak köszönhetően.

Az AustriaSat Magyarország a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság havi statisztikái szerint sosem tudott a mintegy 900 ezres piacon 1-2 százaléknál több ügyfelet szerezni magának, ahol az évek során a Magyar Telekom vált piacvezetővé (30,1% részesedéssel), mögötte pedig szorosan követi egymást a DIGI (29,4%) és a UPC Direct (28,4%).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról