Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 24. 13:40

Újabb olcsó csúcstelefonnal támad a Xiaomi

A felsőkategóriás Xiaomi Mi 5 a csúcstelefonok idei standard hardverét kapta, ára azonban inkább a középkategóriára emlékeztet. Az olcsó csúcsmodellel a cég új piacok felé is nyithat.

A Xiaominak ismét sikerült rendkívül barátságos árcédulát tűznie legújabb csúcstelefonjára. A kínai cég a Mobile World Congressen jelentette be legújabb zászlóvivőjét, mely egyértelműen a legolcsóbb utat jelenti a 2016 elején csúcskategóriában kötelező hardverhez.

Dizájn terén a gyártó nem erőltette meg magát, a Mi 5 névre hallgató zászlóvivő erősen a emlékeztet a Samsung Galaxy S6 csúcsmodelljeire, az előlap aljának középen elhelyezett, ujjlenyomat-olvasóval felszerelt home gombtól a hajlított szélű hátlapig. Utóbbi egyébként a legdrágább modell esetében nem üvegből, hanem kerámiából készül.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A telefont 5,15 hüvelykes kijelzőjével szerelték, ahogy pedig az a felsőkategóriában mára elvárható, rendkívül vékony keret övezi (ez egyébként már belépőszinten sem példátlan), a panel ugyanakkor jó eséllyel azon komponensek egyike, melyeknek a készülék alacsony árát köszönheti. Egy 428 PPI pixelsűrűségű Full HD IPS kijelzőről van szó, amely az irdatlan Quad HD, vagy akár még a nagyobb felbontású csúcspanelek mellett ugyan meglehetősen szerénynek tűnhet, de még mindig bőven kielégítően teljesít a mindennapi használat során, szabad szemmel látható pixelek nélkül. A panelből a cég mindenesetre igyekezett a lehető legtöbbet kihozni, annak háttérvilágítása brutális, 600 nites fényerőt produkál, megközelítve a csúcstartó Samsungtól látott 784 nites értéket.

A készülékben az idei csúcstelefonok elengedhetetlen kelléke, a Snapdragon 820 processzor dolgozik négy Kryo maggal, ebből a "nagy", azaz komolyabb teljesítményigényű feladatokhoz szánt páros 2,15, a "kicsi" pedig 1,6 gigahertzes órajellel rendelkezik, legalábbis a telefon 128 és 64 gigabájt belső tárhellyel szerelt verzióiban - a legolcsóbb, 32 gigabájtos változatnál az izmosabb magok csak 1,8 gigahertzen ketyegnek. Utóbbinál a RAM mérete is kisebb, 4 helyett csak 3 gigabájt.

A Mi 5 hátlapjára egy optikai képstabilizációval megtámogatott 16 megapixeles kamera került, az előlapon pedig egy 4 megapixeles szenzor figyel. Az akku mérete derekas, 3000 mAh, amelyet USB-C aljzaton keresztül tölthetünk, ráadásul a Quick Charge 3.0-nak köszönhetően a cég szerint egy óra alatt akár 90 százalékig. A vállalat ígérete szerint a telefont tíz perc töltés után több mint két és fél óra videólejátszásra lesz képes. A készülék Android 6.0-val érkezik, amelyre a Xiaomi jól ismert MIUI 7 felületét húzta.

A legérdekesebb szempont persze a telefon ára: a Mi 5 Pro, azaz a legerősebb, 128 gigabájtos modell kerámia hátlappal felszerelve 413 dollárnak megfelelő kínai jüanért lesz elérhető, a 64 gigabájtos, üveghátlapos változatért a cég 352 dollárt, a legkisebb, 32 gigabájtos verzióért pedig mindössze 306 dollárt kér. Ezzel a vállalat szokásához híven jelentősen alálicitált a konkurenciának - a bejelentés horderejét azonban most tovább növeli, hogy a cég elnöke Hugo Barra utalt rá, a készülékek a márciusi kínai, illetve az azt követő indiai rajt után új "globális" piacokra is utat találhatnak.  A Xiaomi hivatalos belépése az európai piacra biztosan okozna némi felbolydulást a régióban már berendezkedett gyártók körében, különösen hasonló árazás mellett. A terjeszkedésre utal az is, hogy a cég az MWC-n tartotta termékbejelentését, holott korábban egyáltalán nem rendezett európai sajtóeseményt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.