Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 23. 17:25

Hatékonyabb GPU-kat kínál az új PowerVR széria

Egy új, a belépőszintet megcélzó GPU-sorozattal állt elő az Imagination. A Series8XE elsősorban a helytakarékosságban lépett előre, miközben a tervezők néhány korábban opcionális funkciót alapértelmezetté tettek.

Az Imagination bejelentette legújabb, XE jelölésű, belépőszintű GPU-családját, mely a korábbi Series7XE helyét veszi át. A célszegmensnek megfelelően az új sorozat a területhatékonyságot helyezi előtérbe, a megoldások kisebb területen érik el az előd számítási teljesítményét, ami az árérzékeny célterületeken a legfontosabb szempont. A termékcsalád új megoldásai elsősorban beágyazott rendszerekben, felsőkategóriás viselhető eszközökben, valamint a belépőszintre és a középkategóriába érkező okostelefonokban kaphatnak helyet.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A most bejelentett Series8XE sorozat a már jól bevált Rouge architektúrára épít, amin kisebb optimalizációkkal próbál tovább javítani. Ezeknek köszönhetően a grafikus egység már támogatja az OpenGL ES 3.2-t, miközben természetesen már a Vulkan API támogatása is megoldott. A tesszellációt és az ASTC textúratömörítést immáron alapértelmezetten támogatja a rendszer, akárcsak az OmniShield biztonsági funkciót, mely az ARM TrustZone technológiájához nagyon hasonló megoldást kínál.

Ezek mellé még olyan opcionális funkciók társíthatóak, mint a 10 bites YUV támogatás vagy a saját fejlesztésű PVRIC3 tömörítési eljárás. Ezeknek különféle videódekóderek mellett van értelme, leginkább a sávszélesség, illetve ezzel együtt a lejátszáskori energiaigény csökkentése végett.

A legnagyobb hangsúly ugyanakkor nem az egyes új funkciókon, hanem a területhatékonyság növelésén volt. Különféle, az erőforrásmegosztás optimalizációját érintő módosításokkal azonos pixelkitöltési sebesség mellett 25 százalékkal sikerült csökkenteni az adott GPU-hoz szükséges területet. Az Imagination szerint ezzel tovább növelték előnyüket a konkurenciához mérten, ami valószínűleg az ARM Mali sorozatát takarja.

Az erőforrások újracsoportosítása nem érintette a rendszer alapvető működését. A számításokat végző, legfeljebb 16 futószalagot alkalmazható USC (Unified Shading Cluster) továbbra is négy darab 16 bites, illetve két darab 32 bites lebegőpontos feldolgozót, valamint egy SFU-t (special-function unit) tartalmaz.

A mikroarchitektúra mellett két GPU-dizájnt is bejelentett az Imagination, a GE8300 és GE8200 típusjelzésű megoldások a korábbi GE7800 és GE7400 típusokat váltják. Míg a GE8300 egy teljes USC-t, azaz 16 futószalagot tartalmaz, órajelenként pedig 4 pixelt számol ki, addig a GE8200 már csak ennek a feléből, 8 futószalagból gazdálkodhat, ezzel pedig órajelenként 2 pixeles teljesítményre képes.

Az Imagination arról egyelőre nem beszélt, hogy mikor érkezhetnek az első Series8XE GPU-t tartalmazó rendszerlapkák. A licencelés már elkezdődött, és a cég elmondása szerint már nyélbe ütöttek néhány megállapodást is, ami azt sejteti, hogy az év harmadik vagy negyedik negyedévében kerülhetnek piacra az első termékek.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

2

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 07:21

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.