Szerző: Voith Hunor

2016. február 18. 14:30

Élesbe megy az új Outlook.com

A következő hetekben a Microsoft fokozatosan mindenki számára elérhetővé teszi a hónapok óta tesztelés alatt álló új Outlook.com felületet. Ez nem csak a dizájnban, hanem a funkcionalitásban is változást hoz, így a levelező mögött már az Office 365 infrastruktúrája dolgozik, bekerült néhány régóta várt szinkronizációs lehetőség, a bővült az integrált felhős tárhelyek köre és kiegészítőkkel külső szolgáltatásokat is meg lehet hívni.

Nemsokára az összes Outlook.com felhasználó hozzáférhet az előzetesként hónapok óta kipróbálható a webes levelező alaposan felújított és kibővített változatához. A Microsoft a globális online szolgáltatásoknál megszokott módon fokozatosan, várhatóan hetek alatt fog mindenkit átterelni az új felületre, a migrálás pedig automatikusan megtörténik.

Az egyik legnagyobb változás a motorháztető alatt történt, az Outlook.com immár Office 365 alapokon működik, ami egyrészt megbízhatóságban, másrészt funkcionalitásban és a fejlesztés jövőbeli ütemében is előrelépést jelent. Az új motornak köszönhetően olyan régóta kért képességek kerültek be, mint a piszkozatok, szabályok és csoportok szinkronizálása a desktop Outlook kliens és a webes levelező között, az OS X-es Outlookot használók pedig végre a névjegyeket és a naptárinformációkat is szinkronban tudják tartani, ha Outlook.com fiókot használnak az Office levelezőkliensével. Arra viszont érdemes figyelni, hogy az Outlook esetében a szinkronizációs változások csak akkor lépnek életbe, ha (miután már megkaptuk az új webes felületet) először töröljük, majd újra hozzáadjuk Outlook.com fiókunkat az asztali levelezőprogramhoz.

Levél- és dokumentumszerkesztés egymás mellett

Bővültek a levélrendszerező lehetőségek is. A fontosabb leveleket könyvtáranként a lista tetejére lehet tűzni, hogy azok rendezési elvtől függetlenül mindig szem előtt legyenek, a kereső pedig a használati adatok és a postafiók tartalma alapján proaktívan megpróbál segíteni a kívánt tartalom előásásában.

A naptár keresője sajnos továbbra is hiányzik, de a promóciós videóban már látható, így várhatóan egy következő frissítéssel ez a funkció is elérhetővé válik. A decemberben beharangozott okos névjegyzék és a repülőutak automatikus befoglalása viszont aktív – bár tény, hogy a fórumok alapján a felhasználók leginkább egy keresőt szeretnének végre kapni. Az "említések" (mentions) funkció révén könnyebb lett új embereket bevonni a levelezésbe. Ez a csevegőprogramoknál már megszokott módon, a @ jel után beírt névvel működik, és egyrészt hozzáadja a címzettekhez az adott illetőt, másrészt kiemeli számára a neki célzott szövegrészt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hasznos újítás a csatolt Excel, PowerPoint és Word dokumentumok levelezőn belüli szerkesztésének lehetősége – ehhez nemkell új lapra navigálni, az Outlook.com a levélszerkesztő mellett nyit egy erre szolgáló felületet. A webes levelezőbe integrált felhős tárhelyszolgáltatások köre is bővült, mostantól a Microsoft saját OneDrive-ja mellett a Boxból és a Dropboxból is könnyen lehet csatolni fájlokat.

Lőttek a munkának

Már előre látjuk, hogy az egyik legnépszerűbb fejlesztés azon kiegészítők megjelenése lesz, melyekkel bizonyos külső szolgáltatások tartalmát lehet a levelekbe ágyazni. A lista jelenleg az Ubert, a PayPalt, a Boomerang, a Yelpet, az Evernote-ot és a Wunderlistet tartalmazza, és a Microsoft ígérete szerint folyamatosan bővülni fog.

Bár Magyarországon ezek közül nem mindegyik releváns, saját slackes tapasztalataink alapján elég nagy összeget mernénk arra feltenni, hogy a legnagyobb sikert a Giphy integrációja fogja aratni. A levélváltások (ahogy például a slackes beszéletések is) pillanatok alatt GIF-csatákba tudnak fordulni, ami ugyan a hangulatra kifejezetten jó hatással van, de a produktivitás tekintetében már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Az Evernote és a korábban felvásárolt Wunderlist behúzása viszont tényleg hasznos újítás, ezek itthon is széles körben használt alkalmazások. A kiegészítőket az Office Store-ból lehet telepíteni az asztali kliensek alá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról