Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 25. 09:12

Új ügyfeleknek szól az IBM új mainframe-je

Akár hazai szervezetek számára is vonzó lehet az IBM kis mainframe-jének új kiadása. A viszonylag alacsony induló árú zEnterprise BC12 tisztán linuxos rendszerként is elérhető, a gyártó árban venné fel a versenyt az x86-os szerverekkel.

Az IBM mára a mainframe szegmens gyakorlatilag egyeduralkodó szereplője, miután az összes többi jelentős gyártó elhagyta az évek óta folyamatosan zsugorodó piacot. Az IBM számára azonban ez a piac több milliárd dolláros felvevő piacot jelent, amelyet hardverre, szoftverrel és szolgáltatásokkal is ki tud szolgálni. Az IBM nagy gépei több ezer hatalmas szervezetet szolgálnak ki világszerte, e telepített bázist megéri folyamatos frissítésekkel és fejlesztésekkel ellátni.

Új bébi-mainframe

A most bemutatott új, belépő szintű mainframe-et azonban kifejezetten új piacok meghódítására is szánja az IBM. Az új mainframe az IBM kínálatában a korosodó z114-es modelt, az előző "bébi-mainframe-et" váltja, hasonló logika mentén. Ahogy a z114 és a z196 épült azonos hardveres alapokra és kapott hasonló képességeket, így most a zEC12 és zBC12 indul párban a piac meghódítására. A zBC 12 az IBM tavaly bemutatott hatmagos z12-es processzorait használja, amely a vállalat East Fishkillben található üzemében készül, 32 nanométeres eljáráson. A hatmagos lapka a zBC12-ben 4,2 GHz-en fut, egy gigahertzcel lassabban, mint a zEC12-ben. Az új processzor a z114-hez képest mintegy 58 százalékkal gyorsabb "tradicionális" számítási feladatok alatt - ez jellemzően az egy utasításszálat használó, régebbi alkalmazásokat jelenti.

A zBC 12 induló ára 75 ezer dollár, az IBM szerint 520 Linux VM-et képest szimultán futtatni, darabját naponta egy dollárért. A rendszer csak Linuxot futtató szerverként is elérhető Enterprise Linux Server (ELS) néven, ezt z/VM virtualizációval, memóriával, portokkal és IFL (integrated facility for Linux) magokkal szállítja a gyártó, mintegy 3000 üzleti alkalmazással tesztelte. Az ELS-hez két gyári kiterjesztés is elérhető, az ELS for Analytics Cognos és SPSS üzleti adatelemző szoftverekkel ruházza fel a gépet, kvázi célgéppé varázsolva azt. A Cloud-Ready for Linux on System z szoftvercsomag automatizált virtualizációt tartalmaz, így privát infrastruktúraszolgáltatássá konvertálható a mainframe. A rendszer része egyébként a Crypto-as-a-Service képesség is, amely a z/OS beépített titkosítási funkcióit teszi elérhetővé a virtualizált Linuxok számára.

Ugyanaz, kicsiben

A rendszer a nagy testvér EC 12-től megörökölte a tranzakcionális memóriakezelést, amely a többszálúsított alkalmazások esetén szükségtelenné teszi a memóriaterületek "zárolását", így a feldolgozóegységek nem várnak egymásra, hanem a rendelkezésre álló adatokkal folyamatosan dolgoznak. Az eredmények visszaírása előtt a program ellenőrzi, hogy a kiindulási adat megváltozott-e a művelet elvégzése során. Ha nem változott, akkor kiírja az új értéket és az alkalmazás folytatja tovább a futást, ha viszont megváltozott, a korábban kapott értéket eldobja, a programszál futását visszaállítja az előző állapotba és újrakezdi a művelet végrehajtását.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A zBC 12 más hardveres funkciókban is hasonlít az zEC 12-höz, így képes használni az ahhoz fejlesztett dedikált hardveres kriptográfiai gyorsítókat, a Crypto 4S-t, valamint az SSD-alapú, PCI Express csatolót használó Flash Express-t, amely az IO-intenzív feladatok esetén tudnak nagyot dobni a rendszer teljesítményén. Van zAware is, amely a rendszer működési paramétereit hasonlítja a 90 napos történettel és amennyiben eltérést tapasztal a mintától, képes riasztani az üzemeltetőket.

A zBC 12 natívan támogatja a z/OS 1.10 és 2.1 közötti kiadásait, virtualizált környezetben pedig futtatható Red Hat Enterprise Linux (5-től) és SUSE Linux Enterprise Server (10 és 11). Támogatott még a z/VSE és z/TPF, valamint BladeCenter Extension használatával lehetőség nyílik AIX, Linux on System x és Microsoft Windows Server (2008, 2008 R2 és 2012) futtatására is. Az x86-os és Power blade-ek befogadása révén a különböző platformok a mainframe-en belül maradhatnak, a köztük áramló információ pedig sem logikailag, sem fizikailag nem hagyja el a szekrényt.

A rendszer "előállítható" zEnterprise 114-ről és System z10-ről való frissítéssel, valamint a kisebb H06-ról létezik továbblépés a kétajtós H13-ra (a szám a felhasználó által konfiguráltható magok számát jelzi), erről pedig a zEnterprise EC12 H20-as konfigurációjára. A termék specifikációi és a konfiguráció minimum-maximum értékei itt érhetőek el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról