Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 16. 11:00:00

Felbukkant az első 16 magos Xeon D

Ideiglenesen megjelent az első 16 magos Xeon D processzor az Intel hivatalos árlistáján. A mikroszerverekhez tervezett modell majd elsősorban a nagy teljesítménysűrűségű kiszolgálókhoz lehet ideális.

Egy apró baki miatt derülhetett fény a D-1571 típusjelzésű 16 magos Xeon D specifikációira, az Intel árlistájában pár órára (véletlenül?) felbukkant processzorról így már ismertek a fontosabb részletek. Az elsősorban nagy teljesítménysűrűségű kiszolgálókhoz és tárolókhoz készített modell a Hyper-Threading jóvoltából legfeljebb 32 szálat képes egyidejűleg kiszolgálni.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A teljesértékű Broadwell magok alapórajele 1,3 GHz, ugyanakkor a pontos turbó frekvenciát egyelőre homály fedi. A korábbi modellek alapján 2 GHz közelébe tehető a rendszer által időszakosan igénybe vehető magasabb órajel, mindez pedig csupán 45 wattos TDP mellett. A magok számával párhuzamosan az L3 cache mérete is nőtt, ami immár 24 megabájt kapacitású.

Ezzel az órajeltől eltekintve a D-1571 szinte mindenben rádupláz a korábbi leggyorsabb nyolcmagos D-1541-re. A megállapítás az árazás tekintetében is megállja a helyét, hisz míg a D-1541-et 581 dolláros listaáron kínálja a gyártó, addig a D-1571 1222 dolláros árcímkével bukkant fel az ideiglenes árlistán.

Az Intel legutóbb novemberben jelentett be új Xeon D processzorokat, ekkor nyolc modellel bővült az addig mindössze két tagot számláló paletta. Már ekkor lehetett tudni, hogy a processzorgyártó az idei első negyedévben további modellekkel rukkol elő, melyek között 12 és 16 magos CPU-k is lesznek. Emellett még olcsó(bb), Pentium márkajelzésű termékek is várhatóak, újabb bukkanókat görgetve az amúgy is döcögősen induló ARM-os szervermegoldások útjába.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 17:30

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.