Szerző: Gálffy Csaba

2016. február 16. 10:11

Kotlin 1.0: Java, csak jobb

A Java-ökoszisztéma tetejére ülne fel a Kotlin, a Java leváltására készült új generációs nyelv. A fejlesztés célja a pragmatizmus, a készítők szerint sikerült megalkotni egy jobb nyelvet. És igen, Androidot is lehet benne programozni.

Sokéves fejlesztés után hivatalosan is elrajtolt a Kotlin nyelv 1.0-s kiadása - jelentették be a nyelv fölött bábáskodó JetBrains fejlesztői. A Java kiváltására (is) készült Kotlin ezzel nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett, a készítők szerint ez a verzió már tökéletesen alkalmas éles, nagy, komplex projektek megvalósítására is, a hosszútávú támogatás ugyanis garantált.

Java, csak jobb

Minden nyelvnek van egy saját belső rendező elve, "témája", ami irányítja a meghozandó döntéseket. A Ruby esetében ez híresen a fejlesztő boldogsága, a Kotlin esetében pedig a pragmatikus, gyakorlatias megközelítés. A Kotlin "koncepcionálisan a Javára épül, de annak vázára egy, az eredeti nyelvtől eltérő, annak legproblémásabb pontjain jelentős egyszerűsítéseket és fejlesztéseket hozó szintaxist húz fel" - írja a prog.hu.

A Java emlegetése nem véletlen, a Kotlin egyértelműen a Java ökoszisztémára ül fel, a kódból előállított bytekód ugyanúgy JVM-en fut (bár van JavaScript-kimenet is). Ma már van teljes értékű Kotlin-támogatás a JetBrains IDE-ben (IntelliJ Idea), Eclipse-ben és az Android Studioban is, és működik a Maven, Gradle, Ant eszközökkel is. Az Android Studio említése nem véletlen, a Kotlin természetesen használható androidos mobilappok fejlesztésére is, minden akadály nélkül. Friss bejelentés, hogy a Spring Boot is támogatja a Kotlin-alapú fejlesztést. Összességében tehát a legtöbb Java-alapú fejlesztés már ma átállítható Kotlinra, az iparági támogatás már elérhető.

Néhány Kotlin-példa

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A jó hír, hogy a Java és a Kotlin egymással párhuzamosan is tud létezni egy projekten belül, így nincs szükség "zöldmezős" fejlesztésre ahhoz, hogy az új nyelv előnyeit élvezhessük - ez egyébként a Kotlin kiemelt prioritása volt. A két nyelvben írt osztályok képesek egymást oda-vissza használni, így van lehetőség arra, hogy a meglévő Java forráskódot fokozatosan, például sprintenként vagy refaktoráláskor apránként írjuk át Kotlinra. Az együttélés azt is jelenti, hogy a javás könyvtárakat is vidáman lehet hívogatni Kotlin alól, a kompatibilitás (elvben) garantált.

Ez nem a Swift

A JetBrains nagyon komolyan veszi az 1.0-s címkét, amely egyrészt a stabilitást, másrészt a hosszútávú visszafelé kompatibilitást jelzi. A nyelv alapjai már évekkel ezelőtt kikristályosodtak, a különböző dizájn-döntések helyességéről a közösség már régen meggyőződött, így nincs olyan veszély, hogy néhány év múlva drámai változások következnek a Kotlinban. A sokéves fejlesztés eredménye az 1.0-s kiadás, amelyre hosszútávú fordító-kompatibilitást vállalnak a JetBrains mérnökei.

A negatív ellenpélda persze az Apple-féle Swift, amelynek 2014-es 1.0-s verziója óta már a 2.1.1-nél tart, a fejlesztés során pedig többször vezetett be az Apple olyan változást, amely teljesen eltörte a visszafelé kompatibilitást. Ráadásul az idén érkező 3.0-s verzió újabb pusztító változássort hoz, így egyelőre szakmai öngyilkosság ezen a nyelven dolgozni. A Kotlin fejlesztői kimondatlanul is igyekeznek ettől elhatárolódni, és igyekeznek leszögezni, hogy az 1.0-s verzió itt tényleg azt jelenti, hogy az alapokhoz nagyon sokáig nem kell majd hozzányúlni.

A Kotlin egyébként egészében szabad szoftver, a nyelv GitHub-oldalán nyilvánosan elérhető a forráskód, Apache 2.0 licenc alatt. A projekt azonban nem közösségi irányítású, hanem a JetBrains szárnyai alatt nevelkedik, vagyis nem teljesen független a cég üzleti érdekeitől. Ez persze nem csak negatívum, a JetBrains ugyanis komoly fejlesztői erőforrást tesz a projektbe, mintegy 20 főállású mérnök dolgozik a nyelven, amelyet szinte az összes szoftveres termékében használ is.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról