Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 12. 16:00

Így fut böngészőben a Windows 95

Böngészőben futtatja a Windows 95-öt egy skót programozó. Az Emscripten LLVM-JavaScript fordítót, valamint DosBoxot alkalmazó projekten érdemes elnosztalgiázni egy kicsit.

Immár modern böngészőben is futtatható a Microsoft híres-hírhedt operációs rendszere, a Windows 95. Az alig több mint két évtizedes szoftvernek most egy a rendszernél csupán alig fiatalabb skót programozó, a mindössze 19 éves Andrea Faulds adott újabb környezetet.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A projekt hátterében az EM-DOSBOX emulátor dolgozik, mely a jól ismert DosBox Emscripten LLVM-JavaScript fordítóra íródott portja, ami ily módon C++ kódot is képes futtatni. A Windows 95 ebben a valós időben futtatható DosBoxban működik, ahol az operációs rendszer minden telepítés vagy beépülő modul nélkül, közvetlenül a böngésző JS-motorján futhat.

Az alapötlet nem új keletű, bő egy évvel ezelőtt az Internet Archive jelentett be egy hasonló működési elvet alkalmazó, retró játékokat futtató megoldást, ami szintén Emscriptent használ, a programokat pedig hasonló módon DosBoxban futtatja.

"de ha lenne 10 000 forintom"

A Windows 95 különféle, néha már-már egzotikus eszközökön való futtatásából jóformán sportot űznek a találékony programozók. A Microsoft operációs rendszere Raspberry Pi mellett többek között üzemelt már Android Wear rendszerű okosórán, legutóbb pedig épp egy Nintendo 3DS-en kelt életre.

Bár a szóban forgó legújabb, böngészős megoldás nem tökéletes (az Internet Explorer például nem fut), ugyanakkor egy pár perces nosztalgiázáshoz még így is tökéletes alapot nyújthat a projekt. Ezt kétség kívül sokan gondolhatták így, hisz a február eleji start napjaiban a nagy látogatószám miatt gyakorlatilag elérhetetlen volt az oldal.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról