Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 10. 14:13

DOS játékparadicsom a The Internet Archive-on

Több mint kétezer DOS játékot költöztetett a böngészőbe a The Internet Archive. Az oldal az elmúlt években közzétett klasszikusok sorát most mintegy 2300 legendás címmel bővítette, amelyek letöltés nélkül, böngészőben játszhatóak.

HIRDETÉS

Akit munkahelyén könnyen elcsábítanak a böngészős játékok jobb ha nem olvas tovább: a The Inernet Archive ugyanis, újabb súlyos csapást mérve a produktivitásra, tovább bővítette online játékkínálatát, ezúttal majdnem 2300 címmel. Az oldal ráadásul nem is akármilyen palettából válogatott, a frissen felkerült pakk darabjai a legnagyobb DOS-os klasszikusok közül kerültek ki.

Új emulátor a háttérben

A több mint kétezer böngészőbe költöztetett játék között előfordulhat egy-egy amelynek játszhatóságát az áttelepedés negatív irányba befolyásolta, az itt-ott feltűnő bugokkal együtt ugyanakkor a címek többsége teljesen élvezhetően, problémamentesen fut, bármiféle külön letöltés nélkül. A nosztalgikus címek közé fejest ugorva eleinte kihívást jelenthet az irányítás kisilabizálása - ehhez ugyanis az oldal semmiféle segítséget nem ad - ez azonban csekély ár a klasszikusokért.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A projekt hátterében az EM-DOSBOX emulátor dolgozik, amely a jól ismert, főként a retro játékok kedvelői között népszerű DOSBOX Emscripten JavaScript fordítóra íródott portja. Ez azt jelenti, hogy a játékok minden telepítés, beépülő modul nélkül, közvetlenül a böngésző JS-motorján futnak. A szoftver teljesen korrektül végzi a dolgát, igaz egy-egy játék betöltődéséhez (annak méretétől függően) egy-két perc várakozásra is szükség lehet. A The Internet Archive egyébként korábban is közzétett pár komolyabb böngészős játékpakkot: novemberen majdnem ezer klasszikus "arcade" címet töltöttek fel a The Internet Arcade aloldalra, 2013 decemberében pedig több száz az Atari 2600-hoz és a Sega Genesishez hasonló legendás konzolokra íródott címet tettek elérhetővé.

Lemmingstől a Wolfeinsteinig

A korábbi projekteknél az oldal még a több száz rendszer és konzol emulálására képes JSMESS-t használták, az DOS játékokhoz azonban a fejlesztők jobb választásnak ítélték a kifejezetten a DOS rendszert életre keltő és nem utolsó sorban stabilabb EM-DOSBOX-ot. A The Internet Archive néhány hetes késéssel érkezett karácsonyi ajándékának köszönhetően a böngészőből teljes mértékben ingyenesen érhetők el a nosztalgikus címek.

Az oldalt mindenki csak saját felelősségre látogassa, miután a Commander Keen ifjú űrhajósával, a Stunts szerény poligonszámú versenyautóival, a Lemmings rágcsálóival, vagy a Wolfeinstein állig felfegyverzett hősével meglepően gyorsan eltelhet a (munka)idő.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 18:59

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.