Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
8 x 3 óra mélyvíz a HWSW mobile! második napján: Kotlin, Android, React Native, UX és analitika, Azure IoT Edge + fintech élesben

Visszaengedte a hirdetésblokkolót a Play Store

Gálffy Csaba, 2016. február 12. 11:56

Nem a fejlesztőnél, hanem az elbírálást végző csapat belső irányelveiben volt a hiba. A Google visszaengedte az alkalmazást, gyakorlatilag minden hirdetésblokkolást támogat a Play Store.

hirdetés

Megváltoztatta első döntését a Google és visszaengedte a Play Store-ba a Samsung Internet böngészőhöz készített első hirdetésblokkoló alkalmazást. A kitiltás nagy port kavart (mi is beszámoltunk róla), mivel a Google érdekes összeférhetetlenségi helyzetbe került, mint a Play Store kapuőre és az egyik legnagyobb hirdetésből finanszírozott online óriás.

A Play Store-ba kerüléshez a fejlesztők elfogadják a Developer Distribution Agreement (fejlesztői terjesztési megállapodás) szövegét. Ez a 4.4-es pontban sorolja a tiltott tevékenységeket, amely szerint tilos minden, ami "zavarja, megszakítja, károsítja valamely harmadik fél [...] szolgáltatását, illetve amely jogosulatlan módon hozzáfér [ezekhez]". A hivatkozott pont alapján a Google munkatársai valószínűleg úgy ítélték meg, hogy a hirdetésblokkoló a Samsung Internet böngésző működését "zavarja", ezért kapott az app kitiltást.

A TechCrunch belsős információi szerint a Google-nél hivatalos, de nem nyilvános irányelv született a kérdésben. Eszerint a cég a jövőben engedélyezni fogja azokat az alkalmazásokat, amelyek egy másik app hivatalos API-ját vagy más interfészét használják, de továbbra is tiltja azokat, amelyek jóváhagyás nélkül piszkálnak más alkalmazásokat.

A fenti alapján érthető, hogy miért engedte vissza a Google a Rocketship appját: az ugyanis csak olyan funkcionalitást valósít meg a Samsung Internet számára, amihez a Samsung dedikált API-t is biztosított. Így a jóváhagyás problémája fel sem merülhet, a Samsung kimondottan azzal a céllal nyitotta meg az API-t, hogy külső fejlesztők hirdetésblokkolót készíthessenek a böngészőhöz.

Az események menete arra utal, hogy a kérdés a Google-ön belül is feszültséget okozhatott, amit végül egy felsőbb utasítás oldhatott fel. A cég ugyanis eredetileg kitiltotta a Rocketship alkalmazását, majd néhány nappal később a fejlesztő fellebbezésére válaszul újra engedélyezte, sőt, azóta az 1.1-es frissített verziót is jóváhagyta a Google. A Rocketshipnél később érkező hirdetésblokkolók pedig zavartalanul átjutottak a szűrőn.

A Google már korábban világossá tette, hogy a hirdetésblokkolás önmagában nem ok arra, hogy egy alkalmazás kitiltást kapjon a Play Store-ból. Az olyan, alapból blokkoló böngészők, mint az Adblock Plus, illetve a blokkolást kiegészítőkön keresztül megvalósító böngészők (Mozilla Firefox, Javelin vagy Dolphin) is fenn vannak a boltban, zavartalanul. Az irányelvet csak a Samsung Internet bontotta meg, az eredetileg lefektetett szabályok ugyanis nem vették figyelembe ezt az egyedi esetet, ha a blokkolást egy dedikált API-n keresztül külső app valósítja meg.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!