Szerző: Gálffy Csaba

2016. február 10. 15:20

Egyedi hálózati chipet használ a Google?

Egyedi lapkát használhat a saját adatközpontokban dolgozó hálózati eszközökben a Google – legalábbis erre utal az LLVM nyílt forrású fordítóhoz készült patch.

Meglepő patch-et küldött be az LLVM/Clang fordítómotor fejlesztőinek a Google. A keresőóriás egy olyan módosítást eszközölne, amely az LLVM-et felkészíti egy új, Lanai nevű processzor támogatására. Ez azonnal hírértékűvé vált, arra enged ugyanis következtetni, hogy a Google egy egzotikus processzort használ házon belül, és erre szeretne (LLVM-mel) szoftvereket, alkalmazásokat írni.

Lanai - honnan jön?

A rendelkezésre álló információk szerint a Lanai egy nagyon egyszerű, 32 bites in-order processzor, 32 darab 32 bites regiszterrel, ezekből kettő fix értéket tartalmaz. Négy a program futásának állását követi, kettőt pedig a felhasználó módú futáshoz tart fenn a hardver. Érdekesség, hogy a CPU egyáltalán nem támogat lebegőpontos utasításokat. A lapka persze azonnal felkeltette a szakértők és fejlesztők érdeklődését, a kérdésekre Chandler Carruth, a Google fordítós szakembere igyekezett válaszolni. A Lanai egy belsős hardver, a cég nem nagyon akar beszélni róla, a hardver semmilyen formában nem kerül kereskedelmi forgalomba.

Egy egyszerű kereséssel kideríthető, hogy a Lanai a Myricom hálózati eszközein (elsősorban hálózati csatolóin) található lapkacsalád neve. Ezek kereskedelmi forgalomban megvásárolható eszközök, a specifikációk szerint az egyedi chipek egy szintén egyedi RISC utasításarchitektúrát használnak. Az ezeken futó saját fejlesztésű Myricom szoftvert a gyártó különböző iparágak igényeire készíti fel (van például tartalomgyártásra vagy nagyfrekvenciás kereskedelemre optimalizált modell is).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a Google ilyen Myricom lapkákat vezet be saját adatközpontjaiban, a Myricom-féle szoftvert azonban egyedi firmware-re cseréli a kártyákon. Ez logikus, a Google egészen egyedi megoldásokat használ adatközpontjaiban, adja magát, hogy a cég "felokosítsa" a hálózati adaptereket is és firmware szinten implementáljon fejlett hálózati funkciókat.

Értelmet nyer az Intel-Altera

A fenti történet jól mutatja, hogyan változik a nagy adatközponti rendszerek világa. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt néhány nagy gyártó megvásárolható eszközei uralták a piacot, mára azonban fokozatosan az egyedi fejlesztésű hardverek felé kezd billenni a mérleg. A Google például hagyományosan, a kereső legelső verziójától fogva igyekszik különleges, az ipari szabványosnál jobban skálázódó (és sokszor olcsóbb) hardverekkel megtámogatni a saját szoftvereit, ezt a vonalat pedig mára magáévá tette a Facebook és a Microsoft is.

A trend igen kellemetlenül érinti a hagyományos hardverek gyártóit, a Ciscótól a Dellen át a HP-ig, amelyek így vagy árban, vagy testreszabhatóságban kénytelenek felvenni a versenyt az olcsón bérgyártatott fapados eszközökkel (lásd OpenCompute kezdeményezés). De az Intel nyakán is szorul a hurok, az általános célú Xeonok helyett a nagy online cégek egyedi, a specializált feladatokhoz optimalizált chipekért verik az asztalt, amelyek energiahatékonyabban és gyorsabban képesek működni. Az Intel ezért előremenekült, és felvásárolta az egyik legnagyobb FPGA-gyártót - ezek azok a lapkák, amelyek gyártás után is újrahuzalozhatóak, így tetszőleges feladatokhoz vethetőek be gyorsítóként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról