Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 29. 10:00

Végleges: az Intelé az Altera

Minden akadály elhárult a felvásárlás elől. Hétfőtől az Intel részeként működik tovább az Altera.

HIRDETÉS

A Kínai Kereskedelmi Minisztérium vasárnapi jóváhagyása utána lezárulhatott az Altera felvásárlása, mely ezzel hétfőtől már az Intel egyik üzletágaként működhet tovább. A vállalat közleményben adott hírt a sikeres akvizícióról: "Az Altera mostantól az Intel része, közösen pedig jobb és komolyabb tudású félvezetőket készíthetünk. Alkalmazni fogjuk Moore törvényét az FPGA-kra is, mellyel a jövőbeni termékek új irányt vehetnek." - mondta a Brian Krzanich, az Intel elnök-vezérigazgatója.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Bár a két vállalat közvetlenül nem rivalizált egymással, az Intel üzleti kapcsolatban állt az Altera egyes riválisaival. Végül emiatt az USA-ban antitröszt vizsgálaton kellett átessen az akvizíció, akárcsak az Európai Unióban, illetve Kínában. A távol-keleti országban tartott legtovább a folyamat, melynek sikeres lezárásával már az utolsó akadály is elhárult a felvásárlás elől.

Az Intel még júniusban jelentette be partnerének felvásárlását. A vállalat hosszas alkudozás után 54 dollárt fizetett minden egyes Altera részvényért, így a végső ár 16,7 milliárd dollár lett. Az Altera és az Intel hosszabb ideje együttműködtek, utóbbi már legmodernebb gyártástechnológiáját bocsátotta az Altera rendelkezésére, amivel ismét a konkurens Xilinx előtt járt egy lépéssel a konkurens.

Az Intel érdeklődését az adatközponti piac irányváltása indokolta. Az FPGA-t újabban a nagy felhős üzemeltetők is kezdik felfedezni. Tavaly júniusban például a Microsoft publikálta kutatási eredményeit, miszerint az ilyen újraprogramozható chipek használatával sikerült megduplázni a Bing teljesítményét. Az Altera felvásárlását tehát ugyanaz a logika vezérelhette, ami az ARM-os szerverchipek és az OpenPower kezdeményezés létezését is indokolja: a nagy online szolgáltatók adatközponti igényei. Az ilyen feladatokhoz az általános célú x86-os Xeonok nem illeszkednek jól - egyrészt rengeteg kihasználatlan tudással rendelkeznek, másrészt az adott célra általában lassabbak és többet fogyasztanak a dedikált processzoroknál.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 14:37

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.