Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Emeli a nagyvállalati szerződés küszöbét a Microsoft

Voith Hunor, 2016. február 01. 18:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A cég 250-ről 500-ra emeli a kötelezően vállalt felhasználók vagy eszközök számát. A módosítás július elsején lép életbe, és egyelőre csak az újonnan szerződőket érinti, a meglévő ügyfelek megállapodásuk lejártakor a régi szinten hosszabbíthatnak is.

hirdetés

A Microsoft két éve kezdte el jelentősen átdolgozni és egyszerűsíteni mennyiségi licenckonstrukcióit, egyszersmint lekövetve ezzel a vállalat üzleti modelljének változását is. A redmondi cég korábban többségében hagyományos szoftverlicencekre hegyezte ki ezeket a szerződéseket, a szolgáltatásos modell előtérbe helyezésével azonban egyrészt az ügyfelek "fogyasztási" szokása is gyors ütemben kezdett változni.

A régi konstrukciók gyors ütemben kezdtek komoly akadállyá válni a mennyiségi licencvásárlások esetében, ezért a Microsoft 2014 végén a Select Plus Agreement, a Business and Services Agreement és az Online Services Agreement megállapodások összefésülésével elindította a Microsoft Products and Services Agreementet (MPSA). Az MPSA-ról korábban részletesen ebben a cikkünkben írtunk, a konstrukciót mára a Microsoft a legtöbb régióban elérhetővé tette, a régi megállapodásokat pedig elkezdte kivezetni.

Az átalakítás újabb lépéseként a Microsoft az alapvetően nagyvállalatoknak kidolgozott, bár nagyobb kkv-k által is használt Enterprise Agreement (EA) licenckonstrukcióját is átalakítja. 2016 július elsejétől az újonnan szerződő ügyfeleknek a belépési küszöb 250-ről legalább 500 felhasználóra vagy eszközre módosul, a 250 és 499 fő közötti igényű cégeket a Microsoft az MPSA és Cloud Solutions Provider (CSP) alternatívákra fogja átterelni.

Az 500-nál kevesebb felhasználós/eszközös EA szerződéssel rendelkező ügyfelek a megállapodás lejártakor 36 hónapos hosszabbításra kapnak lehetőséget, élő szerződésükre pedig a módosítás semmilyen hatással nem lesz. Értelemszerűen az új minimális követelményeket már teljesítő vásárlókat a döntés szintén nem érinti, és nem vonatkozik a közszférás ügyfelekre valamint Server and Cloud Enrollment (SCE) megállapodásokra sem. Azokban az országokban, ahol az MPSA még nem elérhető, egyelőre marad a 250-es küszöb.

A ZDNetnek Mark Nowlan licencmarketingért felelős igazgató elmondta, hogy a viszonteladó partnerek tájékoztatása már egy hónapja folyik, a végső cél pedig egy egységes és áttekinthető licencelési rendszer felépítése, ahol nem csak a beszerzés, hanem az adminisztráció is egyszerűsödik.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!