Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 27. 16:19

Hackertámadás érte Izrael Energiaügyi Minisztériumát

Több számítógépet le kellett állítani az izraeli Energiaügyi Minisztériumot ért hackertámadást követően, amelynek hatását az illetékesek még egy nap elteltével sem tudták teljesen semlegesíteni. Egyelőre nem tudni ki áll az akció mögött.

Kiterjedt hackertámadás bénította meg Izrael villamosenergiáért felelős hatóságát kedden - számolt be a Times of Israel. A támadást a hatóságnak még egy nappal később sem sikerült semlegesíteni, az érintett számítógépek egy részét lekapcsolták. Az ország energiaügyi minisztere Yuval Steinitz szerint bár az érintett rendszerek még mindig nem működnek megfelelően, már "előkészítették" a támadás közömbösítéséhez szükséges szoftvereket.

Az illetékesek arról egyelőre nem beszéltek, van-e már gyanúsított az akció mögött, amely különösen annak fényében súlyos, hogy az ország kibervédelméért felelős National Cyber Authority már tavaly július közepén figyelmeztetett, hogy hasonló, nagyméretű offenzíva van készülőben az ország ellen, és arra szólított fel minden kormányzati ügynökséget, hogy "bármilyen eshetőségre" készüljenek fel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A napokban zajlott akció egyébként közműveket nem ért el, az érintett hatóság a Izrael Energiaügyi Minisztériumának egy részlege, amely független az állami tulajdonban lévő, energiaellátásért felelős Israel Electric Corporationtől.

A kormányzati intézményeket, illetve közműveket célzó hackertámadások mára világszerte egyre aggasztóbb méreteket öltenek, tavaly év végén Ukrajnában például egy a helyi energiaszolgáltatókat célzó malware több százezer háztartásban okozott áramkimaradást - ez volt az első ismert, ilyen következményekkel járó informatikai támadás. Izraelben az elmúlt két évben számos, a mostanihoz hasonló incidensre volt példa, amelyekért a hatóságok többnyire az iráni kormánnyal vagy a Hezbollahhal szimpatizáló támadókat tettek felelőssé.

Tavaly áprilisban a hírhedt Anonymous hackercsoport is kivette a részét az online támadásokból, és több tucat izraeli kormányzati weboldalt és Facebook oldalt tett elérhetetlenné, OpIsrael fedőnevű akciója keretei között, valamint személyes emaileket is megszerzett. A támadásokra válaszul az ország gőzerővel kezdte fejleszteni informatikai védelmi (és egyúttal -támadási) képességeit, olyannyira, hogy mára az online biztonsági kutatások gócpontjává vált, ahol számos európai, ázsiai és amerikai nagyvállalat is rendelkezik kutatóközpontokkal, a terület pedig évi mintegy hárommilliárd dollárt termel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról