Szerző: Hlács Ferenc

2015. december 28. 10:44

Korrigálta a karácsonyi Steam-fiaskót a Valve

Véletlenszerűen más felhasználók adatait dobta fel a karácsonykor bejelentkező játékosoknak a Steam - beleértve a Steam Wallet egyenleget is. A hibát a vállalat rövid leállás után javította.

Rendezte sorait a Steam karácsonyi fiaskója után. A legnagyobb online videojátékbolt különösen rossz időzítéssel, karácsony napján futott bele egy komolyabb hibába: egyes játékosok a szolgáltatásba történő bejelentkezést követően, látszólag véletlenszerűen más felhasználók profiljába, és nem utolsó sorban Steam Wallet online tárcájába pillanthattak bele. A malőrt olyan apróbb bugok egészítették ki, mint a felület beállított nyelvének megváltoztatása, mások pedig a letöltéssel kapcsolatos problémákról számoltak be.

A VentureBeat tapasztalatai szerint a Steam felületén az adott profilhoz kapcsolódó információkat tartalmazó Account Details menüpontra navigálva ismeretlen név és email cím jelent meg, amelyeket egy frissítést követően újabb, ismeretlen személy adatai váltották fel. Noha a véletlenszerűen megjelenített felhasználói adatok között a Steam Walletben tárolt összeg is szerepelt, azzal az online bolt mögött álló cég szerint a játékosoknak nem volt lehetőségük illetéktelen vásárlásra. A Steam közleménye alapján továbbá a bankkártyaadatok és telefonszámok sem váltak láthatóvá a hiba miatt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bug nagyjából egy órán át "pusztított", felfedezését követően a vállalat leállította a szolgáltatást és rövid úton javította a hibát, az online áruház azóta újra probléma nélkül üzemel. A cég a GameSpotnak nyilatkozva elmondta, a rendellenességet egy a nap folyamán korábban elvégzett módosítás okozta, mely végül cachelési hibát váltott ki - ez ugyanakkor Valve szerint semmilyen jogosulatlan tevékenységre nem adott lehetőséget a felhasználók számára.

A történtek egészen biztosan nem öregbítik tovább a Steam hírnevét, mely biztonság tekintetében a fentiektől eltekintve is bőven hagy kívánnivalót maga után. A vállalat alig néhány hete szigorított a digitális javak kereskedelmi feltételein, miután saját bevallása szerint havonta mintegy 77 ezer steames felhasználói fiók, illetve azok mozgatható tartalma kerül illetéktelen kezekbe. Mindezek mellett a karácsonyi bug azért is érintheti érzékenyen a céget, mert a kiesés erejéig a felhasználók az online bolt hagyományos ünnepi leárazásaival sem élhettek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról