Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 21. 16:50

Megegyezett az Apple és az Ericsson

Elássa a csatabárdot az Apple és az Ericsson. A két vállalat peren kívüli megegyezéssel zárta a jogdíjvitát, mely a 4G-LTE licencek mellett a korábbi, illetve a jövőbeni 5G-s szellemi tulajdon felhasználását is tartalmazza.

HIRDETÉS

Megegyezésével zárult az Apple és az Ericsson szabadalomvitája - jelentette a Reuters. A norvég ABG Sundal Collier befektetési bank információja szerint az új megállapodás értelmében az Apple minden iPhone és rádiós modemmel ellátott iPad kereskedelmi ára után 0,5 százalékot fizet az Ericssonnak.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A két vállalat közötti vita lassan egy éve, idén januárban csúcsosodott ki, amikor a korábbi szerződéses feltételek újratárgyalása során a két cég nem jutott közös nevezőre. Ekkor az Apple már hivatalosan is azzal vádolta a svédeket, hogy azok értéktelen szabadalmakat is az LTE-szabványhoz kötöttek és ilyen (kötelező) formában licenceltettek. A másik vád szerint mindezen szabadalmakért az Ericsson ráadásul irreálisan magas díjat követelt.

Ebből kifolyólag az Apple a rádiós kommunikációs szabvány implementálásához valóban szükséges licencek listájának megállapítását kérte a bíróságtól, az Ericsson által a FRAND-licencelés keretein belül vállalt reális díjakon. Erre a svéd cég válaszként panaszt nyújtott be az Apple-lel szemben mobiltechnológiás licencek ki(nem)fizetésével kapcsolatban.

A megegyezés hírét egyelőre csak az Ericsson kommentálta. A nyilatkozat szerint az egyezség a 4G-LTE mellett a 3G és 2G technológiákra is vonatkozik, és a megállapodás értelmében a cég tovább folytathatja az 5G-vel kapcsolatos munkálatokat is, ami majd az Apple jövőbeni készülékeiben is helyet kap.

Bár a két fél közötti új szerződés részletei nem nyilvánosak, az Ericsson szellemi tulajdon értékesítéséből befolyt bevétele 3,1-4,1 milliárd (kb. 334-442 millió euró) svéd koronával nőtt a tavalyi évhez képest, ami elemzők szerint a kaliforniai céggel kötött egyezségnek köszönhető. Az összeg az elemzők által korábban becsült 2 és 6 milliárd koronás összeg között van, ergo a két cégnek sikerült nagyjából félúton megegyeznie.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 13:15

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.