:

Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 14. 12:09

Sokallja az Apple az LTE-licencdíjakat

Felesleges szabadalmak licencelésére kényszeríti és túl magas díjakat szed az Ericsson az Apple-től - állítja az iPhone-gyártó. Az amerikaiak perelnek, úgy tűnik a tárgyalások nem vezettek eredményre.

Beperelte az Ericssont az Apple - jelenti a Reuters. A hírügynökség tájékoztatása szerint az amerikai gyártó azzal vádolja a svédeket, hogy értéktelen, felesleges szabadalmakat is az LTE-szabványhoz kötődőnek nyilvánítottak és ilyen (kötelező) formában licenceltek. A másik vád, hogy a szükséges szabadalmakért az Ericsson messze túl magas licencdíjat követel, az Apple így egy fair licencdíj meghatározását kéri a bíróságtól.

Szabadalomháború, következő fejezet?

Az iparági szabványokhoz kötődő szabadalmak roppant kényes kérdésnek számítanak a tech-szektorban. Egyrészt minden szereplőnek érdeke, hogy eszközeik együtt tudjanak működni és részei lehessenek egy-egy ökoszisztémának (legyen az optikai lemez, rádiós telekommunikáció vagy vezetéknélküli töltés), másrészt azonban mindenki szeretne licencdíjakat is szedni a szabványt használó eszközök után. Ez a kettősség az alapja az összes szabványháborúnak a VHS-Betamax óta: néhány szereplő kidolgoz egy, a saját technológiáin (és szabadalmain) alapuló egységes szabványt, majd igyekszik ezt iparági platformmá tenni. Ha ez sikerült, akkor később minden szereplő, amely ezt a szabványt használja, az eredeti kidolgozónak fizet a szabvány implementálásához szükséges szabadalmakért - érdemes tehát küzdeni és saját szabványokat elterjeszteni.

A történetet bonyolítja, hogy általában a szabványok implementálásához szükséges szabadalmak (standard-essential patents) licencelésére speciális szabályok vonatkoznak. Általában a szabványt kidolgozó testület előírja, hogy az összedobott szabadalmak által biztosított jogokat a tulajdonosok nem érvényesíthetik teljes körűen többé, és kötelezik magukat arra, hogy minden érdeklődő számára azt FRAND (fair és nem diszkriminatív) feltételek mellett licencelni fogják. Például ha az Ericsson, a Nokia és a Nortel közreműködésével létrehozott egyes GSM-szabványt az Apple implementálni szeretné, és az ehhez szükséges szabadalmakat az Ericssontól licenceli kívánja, a svédek nem zárkózhatnak el ettől, sőt, tetszőlegesen magas árat sem szabhatnak.

Mit állít az Apple?

A Reuters cikke szerint a kaliforniai gyártó két indítvánnyal fordult a bírósághoz. Egyrészt a cég szerint az Ericsson egyes, standard-essential szabadalmai tulajdonképpen feleslegesek, nem szükségesek az LTE-kompatibilis telefonok létrehozásához, ezek után az Ericsson jogtalanul szed licencdíjat. Az Apple másik állítása, hogy ezekért a szabadalmakért a svédek túlságosan magas díjat szednek, magasabbat, mint amit az Ericsson által egyébként önként vállalt FRAND-licencelés mellett megengedhető lenne.

Az Apple által benyújtott dokumentumok szerint az Ericsson az LTE-szabványhoz kötődő szabadalmait csomagban licenceli, ebbe azonban belepakolt olyan szabadalmakat is, amelyek valójában nem szükségesek. Továbbá a svéd cég a csomag licencdíját a termékek árához köti, abból kér százalékos részesedést, ami azt jelenti, hogy ezekért az Apple számottevően többet fizet telefononként, mint például a filléres modelleket gyártó cégek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple tehát azt kéri a bíróságtól, hogy határozza meg, mely szabadalmak szükségesek valójában a rádiós kommunikációs szabvány implementálásához, majd ezekre szabjon meg egy "hatósági", vagyis a bíróság által fairnek talált díjat. Az Apple álláspontja szerint a helyes kiszámítási mód az lenne, ha az Ericsson nem a telefon teljes árából, hanem a szabadalmakat implementáló chip árából kérne arányosan meghatározott jogdíjat.

Az Apple és az Ericsson jelenleg is rendelkezik licencelési szerződéssel, amelynek keretében az amerikaiak rendszeresen fizetnek a szabadalmakért. A per előzményét valószínűleg az adja, hogy a két cég a szerződéses feltételek újratárgyalása során nem jutott konszenzusra, az Apple pedig úgy érezte, hogy érdemes lehet a bíróság segítségét kérni az ügyben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.