Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 14. 12:09

Sokallja az Apple az LTE-licencdíjakat

Felesleges szabadalmak licencelésére kényszeríti és túl magas díjakat szed az Ericsson az Apple-től - állítja az iPhone-gyártó. Az amerikaiak perelnek, úgy tűnik a tárgyalások nem vezettek eredményre.

Beperelte az Ericssont az Apple - jelenti a Reuters. A hírügynökség tájékoztatása szerint az amerikai gyártó azzal vádolja a svédeket, hogy értéktelen, felesleges szabadalmakat is az LTE-szabványhoz kötődőnek nyilvánítottak és ilyen (kötelező) formában licenceltek. A másik vád, hogy a szükséges szabadalmakért az Ericsson messze túl magas licencdíjat követel, az Apple így egy fair licencdíj meghatározását kéri a bíróságtól.

Szabadalomháború, következő fejezet?

Az iparági szabványokhoz kötődő szabadalmak roppant kényes kérdésnek számítanak a tech-szektorban. Egyrészt minden szereplőnek érdeke, hogy eszközeik együtt tudjanak működni és részei lehessenek egy-egy ökoszisztémának (legyen az optikai lemez, rádiós telekommunikáció vagy vezetéknélküli töltés), másrészt azonban mindenki szeretne licencdíjakat is szedni a szabványt használó eszközök után. Ez a kettősség az alapja az összes szabványháborúnak a VHS-Betamax óta: néhány szereplő kidolgoz egy, a saját technológiáin (és szabadalmain) alapuló egységes szabványt, majd igyekszik ezt iparági platformmá tenni. Ha ez sikerült, akkor később minden szereplő, amely ezt a szabványt használja, az eredeti kidolgozónak fizet a szabvány implementálásához szükséges szabadalmakért - érdemes tehát küzdeni és saját szabványokat elterjeszteni.

A történetet bonyolítja, hogy általában a szabványok implementálásához szükséges szabadalmak (standard-essential patents) licencelésére speciális szabályok vonatkoznak. Általában a szabványt kidolgozó testület előírja, hogy az összedobott szabadalmak által biztosított jogokat a tulajdonosok nem érvényesíthetik teljes körűen többé, és kötelezik magukat arra, hogy minden érdeklődő számára azt FRAND (fair és nem diszkriminatív) feltételek mellett licencelni fogják. Például ha az Ericsson, a Nokia és a Nortel közreműködésével létrehozott egyes GSM-szabványt az Apple implementálni szeretné, és az ehhez szükséges szabadalmakat az Ericssontól licenceli kívánja, a svédek nem zárkózhatnak el ettől, sőt, tetszőlegesen magas árat sem szabhatnak.

Mit állít az Apple?

A Reuters cikke szerint a kaliforniai gyártó két indítvánnyal fordult a bírósághoz. Egyrészt a cég szerint az Ericsson egyes, standard-essential szabadalmai tulajdonképpen feleslegesek, nem szükségesek az LTE-kompatibilis telefonok létrehozásához, ezek után az Ericsson jogtalanul szed licencdíjat. Az Apple másik állítása, hogy ezekért a szabadalmakért a svédek túlságosan magas díjat szednek, magasabbat, mint amit az Ericsson által egyébként önként vállalt FRAND-licencelés mellett megengedhető lenne.

Az Apple által benyújtott dokumentumok szerint az Ericsson az LTE-szabványhoz kötődő szabadalmait csomagban licenceli, ebbe azonban belepakolt olyan szabadalmakat is, amelyek valójában nem szükségesek. Továbbá a svéd cég a csomag licencdíját a termékek árához köti, abból kér százalékos részesedést, ami azt jelenti, hogy ezekért az Apple számottevően többet fizet telefononként, mint például a filléres modelleket gyártó cégek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Apple tehát azt kéri a bíróságtól, hogy határozza meg, mely szabadalmak szükségesek valójában a rádiós kommunikációs szabvány implementálásához, majd ezekre szabjon meg egy "hatósági", vagyis a bíróság által fairnek talált díjat. Az Apple álláspontja szerint a helyes kiszámítási mód az lenne, ha az Ericsson nem a telefon teljes árából, hanem a szabadalmakat implementáló chip árából kérne arányosan meghatározott jogdíjat.

Az Apple és az Ericsson jelenleg is rendelkezik licencelési szerződéssel, amelynek keretében az amerikaiak rendszeresen fizetnek a szabadalmakért. A per előzményét valószínűleg az adja, hogy a két cég a szerződéses feltételek újratárgyalása során nem jutott konszenzusra, az Apple pedig úgy érezte, hogy érdemes lehet a bíróság segítségét kérni az ügyben.

a címlapról