Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 21. 16:34

HTML5-re vált a Facebook videós szolgáltatása

Alapértelmezésben HTML5-ös lejátszón keresztül szolgálja ki a videós anyagokat a Facebook, platformtól és böngészőtől függetlenül - jelentette be a vállalat fejlesztői blogján.

Hogy a váltásból más fejlesztők is tanulhassanak, a blogbejegyzés összeszedte a HTML5 kapcsán felmerült problémákat (és azok megoldását), és a HTML5 műszaki előnyeit is. Az előnyök között kiemelt helyett kapott a gyors fejlesztési sebesség - a webes technológiákhoz ugyanis kitűnő fejlesztői eszköztárak állnak rendelkezésre (a böngészőkbe beépítve is), ráadásul a fejlesztések élesítése is gombnyomásra működik, az összes felhasználóhoz azonnal a frissített kód jut el. Nem mellékes, hogy a HTML5 ragyogóan illeszkedik a Facebook által fejlesztett webes tesztkörnyezetekhez is, így azzal már nem csak a standard felületek (például a hírfolyam), hanem a videós lejátszás is elemezhető.

A kihívások között első a naplózás. A videós tartalom a Facebook következő generációs fejős tehene lesz, a monetizáláshoz pedig mély, alapos és minden fél által hitelesnek elfogadott naplózás szükséges. Az új lejátszó fejlesztésénél így komoly kihívás volt, hogy az pontosan ugyanolyan adatokat, pontosan úgy rögzítsen, mint a Flash-alapú elődje, így az adatok összevethetőek maradnak. Ez viszonylag egyszerűen hangzik, a Facebook fejlesztői szerint azonban meglepően bonyolultnak bizonyult, ez egyszerűen egy olyan pont, ahol a HTML5 fejlettsége még nem ér fel a veterán Flash mögé.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A HTML5 viszonylagos éretlensége a böngészős implementációknál is felbukkant, a videó lejátszása ugyanis nem működött minden browserben egyformán, vagy a hibás implementáció, vagy a szabvány részleges támogatása miatt. A Facebook példája: a Chrome SPDY-protokolljának egy hibája miatt a Google-féle böngészőben nem jelentek meg a videók. A probléma kezelése alapos diagnosztikát és egy viselkedés átírását is igényelte, a videók agresszív előtöltését kellett némileg visszafogni.

A játékok maradnak

A váltás csak a Facebook videós lejátszóját érinti, a cég nem vezeti ki teljesen a Flash-t. Ennek prózai oka van, a cég platformján továbbra is rengetegen játszanak a Flash-alapú játékokkal, erről a tömegről semmiképp nem fog a Facebook lemondani - a fejlesztők pedig valószínűleg nem fogják HTML5-re portolni a meglévő játékokat. Ezek a játékok tehát maradnak Flash-alapúak, a cég elköteleződését pedig jól mutatja, hogy a jövőben besegít az Adobe-nak a futtatókörnyezet támogatásában és mérnökórákkal járul hozzá a biztonsági frissítések elkészítéséhez.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról