Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 21. 16:34

HTML5-re vált a Facebook videós szolgáltatása

Alapértelmezésben HTML5-ös lejátszón keresztül szolgálja ki a videós anyagokat a Facebook, platformtól és böngészőtől függetlenül - jelentette be a vállalat fejlesztői blogján.

Hogy a váltásból más fejlesztők is tanulhassanak, a blogbejegyzés összeszedte a HTML5 kapcsán felmerült problémákat (és azok megoldását), és a HTML5 műszaki előnyeit is. Az előnyök között kiemelt helyett kapott a gyors fejlesztési sebesség - a webes technológiákhoz ugyanis kitűnő fejlesztői eszköztárak állnak rendelkezésre (a böngészőkbe beépítve is), ráadásul a fejlesztések élesítése is gombnyomásra működik, az összes felhasználóhoz azonnal a frissített kód jut el. Nem mellékes, hogy a HTML5 ragyogóan illeszkedik a Facebook által fejlesztett webes tesztkörnyezetekhez is, így azzal már nem csak a standard felületek (például a hírfolyam), hanem a videós lejátszás is elemezhető.

A kihívások között első a naplózás. A videós tartalom a Facebook következő generációs fejős tehene lesz, a monetizáláshoz pedig mély, alapos és minden fél által hitelesnek elfogadott naplózás szükséges. Az új lejátszó fejlesztésénél így komoly kihívás volt, hogy az pontosan ugyanolyan adatokat, pontosan úgy rögzítsen, mint a Flash-alapú elődje, így az adatok összevethetőek maradnak. Ez viszonylag egyszerűen hangzik, a Facebook fejlesztői szerint azonban meglepően bonyolultnak bizonyult, ez egyszerűen egy olyan pont, ahol a HTML5 fejlettsége még nem ér fel a veterán Flash mögé.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk!

A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk! A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

A HTML5 viszonylagos éretlensége a böngészős implementációknál is felbukkant, a videó lejátszása ugyanis nem működött minden browserben egyformán, vagy a hibás implementáció, vagy a szabvány részleges támogatása miatt. A Facebook példája: a Chrome SPDY-protokolljának egy hibája miatt a Google-féle böngészőben nem jelentek meg a videók. A probléma kezelése alapos diagnosztikát és egy viselkedés átírását is igényelte, a videók agresszív előtöltését kellett némileg visszafogni.

A játékok maradnak

A váltás csak a Facebook videós lejátszóját érinti, a cég nem vezeti ki teljesen a Flash-t. Ennek prózai oka van, a cég platformján továbbra is rengetegen játszanak a Flash-alapú játékokkal, erről a tömegről semmiképp nem fog a Facebook lemondani - a fejlesztők pedig valószínűleg nem fogják HTML5-re portolni a meglévő játékokat. Ezek a játékok tehát maradnak Flash-alapúak, a cég elköteleződését pedig jól mutatja, hogy a jövőben besegít az Adobe-nak a futtatókörnyezet támogatásában és mérnökórákkal járul hozzá a biztonsági frissítések elkészítéséhez.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 13:45

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.