:

Szerző: Voith Hunor

2015. december 22. 09:30

Drámai átalakítás előtt a Toshiba

A Lifestyle üzletág alkalmazottainak harmadát elbocsátja, TV- és PC-gyártását átszervezi a cég.

A teljes cégcsoportot megrengető átszervezésben és agresszív költségcsökkentésben látszik tetőzni a Toshibánál idén nyáron kirobbant könyvelési botrány. Mint kiderült, a Toshibánál hét évig hamisították a könyvelést, és a valósnál összességében közel másfél milliárd dollárral több nyereséget jelentettek a részvényesek felé. A vállalat részvényárfolyama az ügy nyilvánosságra kerülése óta a felére zuhant, a felsővezetés pedig próbálja menteni a menthetőt, miközben a piaci körülmények sem éppen rózsásak.

Két hete már kiszivárgott, hogy a Toshiba kiszervezné PC-gyártó üzletágát és a hasonló manővert tervező Fujitsuval, valamint a már önállóan működő (korábbi Sony-tulajdon) Vaióval együtt egy PC-gyártó vegyesvállalatot hozna létre. A cég nem cáfolta az értesüléseket, most pedig hivatalosan is bejelentette, hogy egy nagyobb átszervezés keretében radikálisan változtat PC-gyártói üzletmenetén.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új stratégia értelmében a Toshiba a vállalati ügyfelekre fog fókuszálni, a konzumer értékesítéstől pedig az amerikai és japán piacon remél sikereket, ahol eddig is viszonylag jó eredményeket tudott elérni. Az egykor a világ egyik legnagyobb PC-gyártójának számító vállalat mindössze 3 millió darab számítógépre optimalizálja kapacitását, és leállítja bértervezési és bérgyártási szolgáltatásait. Az üzletág vállalatcsoporton belül a vállalati PC-értékesítést bonyolító Toshiba Information Equipmentshez kerül át – ez az első adminisztratív lépés a bevezetőben említett teljes kiszervezés útján.

A harmadának mennie kell

A Toshiba nem csak PC-gyártását, de teljes lifestyle üzletágát is átszervezi. A PC-gyártás mellett ebbe a divízióba tartozik a háztartási gépek és televíziók gyártása, a vállalat ezeket az üzleteket sem hagyja érintetlenül. A házon belül tervezett és gyártott TV-kből a jövőben kizárólag a japán belpiacra jut majd, minden más országban csupán márkalicenceléses modellben lesz jelen a Toshiba. Ez azt jelenti, hogy a nem Japánba szánt Toshiba tévék csak nevükben tartoznak majd a cég márkaernyője alá, a műszaki tartalom a licencelő féltől függ. Észak-Amerikában és Európában már ez az üzleti modell él, a vállalat ezt a jövőben globálisan ki fogja terjeszteni, malajziai televíziógyárát pedig eladja.

A költségcsökkentő és hatékonyságnövelő intézkedések következtében 7800 alkalmazott veszíti el állását – 6800 a lifestyle divízióban (az üzletág teljes alkalmazotti létszámának egyharmada), ezer pedig a központi adminisztratív munkakörökből. A leépítési folyamatot a Toshiba jövő március végéig szeretné lezárni.

A teljes átszervezés az előzetes számítások szerint több mint kétmilliárd dollárba fog kerülni, ami a folyó pénzügyi év veszteségét mintegy 4,5 milliárd dollárra tornázza fel. A vállalat egészségügyi üzletágának többségi tulajdonrészét is értékesíteni kívánja, és lehet, hogy félvezetőgyártó divízióját is (részben vagy egészben) piacra dobja. Utóbbira most bizonyára nagy lenne az érdeklődés, de mivel jövedelmező és fontos tevékenységről van szó, a kérdés egyelőre nincs eldöntve – a Toshiba elnöke csak lehetőségként beszélt róla. Az egyik lehetséges vevő a kínai Tsinghua Unigroup, amely ma a félvezetőpiacon látszólag mindent megvenne, amit a fejlett félvezetőiparral rendelkező országok a kínai államnak hajlandóak lennének eladni. A Toshiba egyébként képérzékelőket fejlesztő és gyártó divízióját nemrég 19 milliárd jenért (155 millió dollárért) már eladta a Sonynak.

A Toshiba a jövőbeli könyvelési "anomáliák" elkerülése érdekében szigorít belső auditrendszerén is, továbbá képzésekkel, előadásokkal szeretné fejleszteni alkalmazottai pénzügyi ismereteit. Ennél azonban több kell, a hamisításhoz ugyanis elsősorban az azt ösztönző cégkultúra vezetett. A csúcsvezetés elérhetetlen célokat tűzött ki, a (legalább papíron) mindenáron teljesíteni és megfelelni akaró alacsonyabb szintű menedzserek pedig csak így tudták (szintén papíron) hozni az elvárt számokat.

A vállalat elnöke kártérítési pereket is kíván indítani a könyvelési botrány kulcsfigurái, köztük korábbi pénzügyi igazgatók ellen. A hatóságok eddig még nem indítottak a csalássorozatban érintettek ellen bűnügyi eljárást, a folyamat a bizonyítékgyűjtő fázisban tart.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.