Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Toshiba és a Fujitsu is leválaszthatja a PC-gyártást

Gálffy Csaba, 2015. december 07. 15:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Sony és a HP már korábban leválasztotta és függetlenné tette PC-gyártó üzletágát, most a Toshiba és a Fujitsu is követheti ezt az irányt. Konszolidáció, méretgazdaságosság szólna a lépés mellett.

Kiszervezhetik és egyesíthetik PC-gyártó üzletágaikat a nagy japán gyártók - értesült belső forrásból több gazdasági lap, köztük a Reuters. Az információk szerint a Fujitsu, a Toshiba, és a Sony-tól már függetlenedett Vaio egyesítheti közös vegyesvállalatban saját PC-gyártását. A két független forrásból származó információ szerint a tárgyalások jelenleg is zajlanak, így egyelőre hivatalos bejelentés nincs, és az sem vehető biztosra, hogy összejön az üzlet.

A Fujitsu még október végén jelentette be, hogy átszervezi a PC-gyártást és dedikált leányvállalatot hoz létre a tevékenységre. Az átszervezés mellett a cég akkor úgy érvelt, hogy így a PC-s divízió nagyobb szabadságot élvezhet és hatékonyabban működhet, mint az anyavállalat részeként. De nem nehéz egy másik okot sem belelátni a restrukturálásba: a már leválasztott, leányvállalattá szervezett divízió sokkal egyszerűbben adható el vagy választható le.

(grafika: Engadget)

A Toshiba saját háza táján hasonló átszervezés zajlik, igaz, azt elsősorban egy masszív könyvelési botrány okozza. Ez júliusban pattant ki, ekkor derült ki, hogy a cég hat éve hamisítja a pénzügyi adatokat, és ezalatt másfél milliárd dollárnyi nem létező profitot könyvelt el. A cég emiatt most sürgős tőkebevonásra szorul, részben ennek tudható be, hogy a Toshiba megszabadul a képérzékelős divíziótól is, de a cég egésze masszív átszervezésen és költségcsökkentésen esik át. Ebbe könnyen beleférhet a PC-gyártás leválasztása vagy valamilyen kiszervezése is.

A harmadik szóba hozott szereplő a Vaio Corporation, a Sony tavaly függetlenné vált PC-gyártó divíziója. A legendás márkanevet tovább éltető cég a Japan Industrial Partners tulajdonában működik és elsősorban a hazai, japán piacra fókuszál. A kombinált vállalatnak a Nikkei számítása szerint a japán piacon 30 százalékos részesedése lenne, megelőzve a jelenleg piacvezető NEC Lenovót, amely 26,3 százalékkal rendelkezik.

Együtt lehetnének újra nagyok

A kontextushoz persze hozzátartozik a PC-piac globális dinamikája is: az előző évtizedek növekedési trendje megtört, és a várakozások szerint soha nem is tér majd vissza. Az utolsó negyedévben a Gartner 7,7 százalékos zsugorodásról számolt be, a vásárlások jellemzően az elavult gépek cseréjét jelentik, új vásárlók, új szegmensek, új piacok már nincsenek. A növekedésről tartós zsugorodásra váltó piac a szereplők stratégiáját átírja: míg a növekedési fázisban a részesedés maximalizálása a gyártók célja és a veszteséges működés sem probléma, a stagnáló vagy lassan zsugorodó piacon a profitábilis működés, drákói költségkontroll és a hatékonyság kerül előtérbe. Ez utóbbi persze a konszolidáció felé hajtja a kisebb szereplőket.

A PC-piac fénykorában egyébként mind a Fujitsu, mind a Toshiba a legnagyobb gyártók közé tartozott, előbbi még 2004-ben, utóbbi pedig 2009-ben esett ki a gyártói top 5-ös listáról a Gartner szerint. Ettől persze egyik sem vált jelentéktelen szereplővé, a legnagyobbakhoz, a Lenovóhoz, a HP-hoz vagy a Dellhez fogható méretgazdaságosságot azonban nem sikerült elérni. Ezen elvben segíthet a gyártási folyamatok összevonása, együtt a cégek jobb alkupozíciót szerezhetnek a beszállítókkal szemben, hatékonyabban gyárthatnak és az ellátási lánc is optimálisabban működhet. A hatékonyság ára persze a rugalmasság és a függetlenség feladása.

Van már precedens az ilyen típusú, vegyesvállalatos együttműködési megállapodásra. Korábban a Sony, a Hitachi és a Toshiba vonta össze Japan Display néven a kijelzőgyártást, amelyet akkor a japán állam is jelentős tőkeinjekcióval látott el. Az összevont cég pénzügyi szempontból sikeressé vált, tőzsdére ment, az állam pedig nyereséggel adta el részvénycsomagját.

Cáfolnak, de nem tagadnak

A Toshiba ma reggel már el is küldte reakcióját, eszerint "a Toshiba soha nem tett ilyen bejelentést és ezen közlemények nem a Toshiba által közölt információkon alapulnak" és "semmilyen élő megállapodás nincs a vállalatok között". A japán gyártó tehát csupán azt tagadja, hogy hivatalos bejelentést tett volna, a forrásoktól származó értesülést azonban egyáltalán nem cáfolja, így ez vehető az értesülések de facto elismerésének is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.