Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 18. 17:24

Már 5,1 megabit az internet átlagsebessége

Az amerikai székhelyű Akamai Technologies legfrissebb negyedéves jelentése szerint tovább nőtt az internet átlagsebessége. Magyarország követi a javuló a tendenciát, idehaza már 10,7 megabit az átlagtempó.

Az Akamai Technologies legfrissebb, 2015 harmadik negyedévét kiértékelő jelentése szerint éves szinten 14 százalékot gyorsult az internetelérés átlagsebessége globálisan. Mindez átlagosan már 5,1 megabitet jelent, amivel másodpercenként körülbelül 638 kilobyte adatot lehet letölteni. Emellett érdekes és fontos adat, hogy a kapcsolatok már 65 százaléka haladja meg a 4 megabites sávszélességet.

A lista első helyét továbbra is Dél-Korea foglalja el. A távol-keleti országban az elérések átlagsebessége 20,5 megabites, ugyanakkor ez az érték az előző időszakokhoz mérten csökkent. Éves szinten 19, az előző negyedévhez képest pedig 11 százalékos a visszaesés.

A dobogó második és harmadik fokán két skandináv állam, Svédország ás Norvégia végzett. Előbbi országban 17,4 megabites, utóbbiban pedig 16,4 megabites az átlagos sávszélesség, ami 23 és 44 százalékos előrelépést jelent az előző évhez képest.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hazánk relatíve jó pozícióban, a 26. helyen szerepel a maga 10,7 megabites eredményével, ami 8 százalékos előrelépést jelent 2014 hasonló időszakához mérten. A környező országok közül Románia végzett a legelőkelőbb helyen. Dél-keleti szomszédunk 12,8 megabittel a 12. helyet kaparintotta meg. A többi határos ország listája: Ausztria a 23., Szlovákia a 25., Ukrajna a 31., Szlovénia a 35., Szerbia pedig a 44. helyen szerepel.

Az amerikai székhelyű Akamai Technologies negyedévente elkészíti a "State of the Internet" című, szabadon hozzáférhető jelentését. Ebben alapvetően a világ 193 országát rangsorolják internetelterjedtség, sávszélesség, illetve sebezhetőség szempontjából, ugyanakkor a jelenlegi kimutatásban csak 108 országot vizsgált. Az eredmények az Akamai Internet Platform által gyűjtött adatokon alapulnak, mely a világ internetforgalmának átlagosan napi 20-30 százalékát bonyolítja le a szerverein 72 ország 650 városában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról