Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 15. 09:30

Borús képet festenek az alaplapeladások

Nem áll jól az alaplapgyártók szénája. Az előzetes várakozásokkal ellentétben sem az Asus, sem pedig a Gigabyte nem éri el a 20 milliós eladott darabszámot idén, állítja a Digitimes. Hamarosan újabb gyártók inthetnek búcsút az alaplapok piacának.

A tajvani Digitimes ellátási lánci forrásokra hivatkozta megszellőztette a két legnagyobb alaplapgyártó, az Asus és a Gigabyte legfrissebb eladási adatait. A két vállalat hasonló célokat, azaz nagyjából 20 milliós darabszámú értékesítést tűzött ki maga elé az idei évre, amit jelen állás szerint egyikőjük sem fog megközelíteni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A beszámoló alapján a két cég körülbelül 17-17 millió PC-s alaplapot tudott eladni az idei évben, ami jócskán, 3 millióval marad el az áhított értéktől. Tovább rontja a már amúgy sem derűs képet, hogy az előző évhez viszonyítva mindez nagyjából 10 százalékos visszaesést jelent.

Az év közepéig mindkét távol-keleti gyártó joggal lehetett optimista, ugyanis az első félévben körülbelül 8,5-9 millió alaplapot szállítottak le. Ekkor még a Windows 10 és az Intel Skylake processzorok rajtja is hátra volt, melyektől szinte mindenki az első féléves számok javulását várta, mindhiába.

A júliusban érkezett Windows 10 rendszerkövetelményei nem indokolták a processzor vagy a memória, és ezzel együtt az alaplap cseréjét, így emiatt nem nőttek számottevően az eladások. Ennél nagyobb és kevésbé kellemes meglepetés volt az asztali Skylake processzorok rajtja. Ahogy a különféle tesztek rávilágítottak, a Skylake csupán alig kínál előrelépést a 2013-ben megjelent Haswell processzorokhoz képest.

A történtek fényében végül sokan letettek a a PC-s beruházásról, ami az alaplapgyártók eladásain is meglátszik. A Digitimes szerint sem Asus sem a Gigabyte nem tudta átlépni az 5 milliós leszállított darabszámot a harmadik negyedévben. Ennek megfelelően az eredmény nagyjából megfelelt az első és a második negyedévben elérteknek, azaz sem a Windows 10, sem pedig a Skylake nem segített sokat az eladásokon.

Alappal félnek

Az alaplapok gyártóinak további problémát jelent, hogy az integráció miatt az elmúlt néhány évben egyre kisebb lett a mozgásterük. A fő komponensek döntő többsége már a processzorok lapkájában van, az alaplap NYÁK-járól olyan egységek is felszívódtak mint az órajelgenerátor, vagy a feszültségszabályzó, igaz utóbbit a Skylake épp visszaadta gyártók kezébe. Így a tervezők jobb híján a külcsínre helyezik a hangsúlyt, vagy egyéb apró kiegészítésekre, ami legfeljebb a játékos kemény mag vagy a kemény tuningosok fantáziáját mozgatja meg.

Az évek óta tartó tendenciának az Abit volt az egyik első nagyobb áldozata, akit jelen állás szerint a közeljövőben újabb gyártók követhetnek. A beszámoló listáján az ECS és a kínai Onda szerepel, mint a PC-s alaplapok piacának hamarosan hátat fordító két cég. Ezek mellett a Biostar és az idehaza is jól ismert MSI szénája is rosszul áll, ugyanis mindkét vállalat alaplap-üzletága veszteséges. Ez hosszútávon nem lesz tartható, az alagút végén pedig egyelőre nem látszik más csak koromsötét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.