Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 15. 09:30

Borús képet festenek az alaplapeladások

Nem áll jól az alaplapgyártók szénája. Az előzetes várakozásokkal ellentétben sem az Asus, sem pedig a Gigabyte nem éri el a 20 milliós eladott darabszámot idén, állítja a Digitimes. Hamarosan újabb gyártók inthetnek búcsút az alaplapok piacának.

HIRDETÉS

A tajvani Digitimes ellátási lánci forrásokra hivatkozta megszellőztette a két legnagyobb alaplapgyártó, az Asus és a Gigabyte legfrissebb eladási adatait. A két vállalat hasonló célokat, azaz nagyjából 20 milliós darabszámú értékesítést tűzött ki maga elé az idei évre, amit jelen állás szerint egyikőjük sem fog megközelíteni.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A beszámoló alapján a két cég körülbelül 17-17 millió PC-s alaplapot tudott eladni az idei évben, ami jócskán, 3 millióval marad el az áhított értéktől. Tovább rontja a már amúgy sem derűs képet, hogy az előző évhez viszonyítva mindez nagyjából 10 százalékos visszaesést jelent.

Az év közepéig mindkét távol-keleti gyártó joggal lehetett optimista, ugyanis az első félévben körülbelül 8,5-9 millió alaplapot szállítottak le. Ekkor még a Windows 10 és az Intel Skylake processzorok rajtja is hátra volt, melyektől szinte mindenki az első féléves számok javulását várta, mindhiába.

A júliusban érkezett Windows 10 rendszerkövetelményei nem indokolták a processzor vagy a memória, és ezzel együtt az alaplap cseréjét, így emiatt nem nőttek számottevően az eladások. Ennél nagyobb és kevésbé kellemes meglepetés volt az asztali Skylake processzorok rajtja. Ahogy a különféle tesztek rávilágítottak, a Skylake csupán alig kínál előrelépést a 2013-ben megjelent Haswell processzorokhoz képest.

A történtek fényében végül sokan letettek a a PC-s beruházásról, ami az alaplapgyártók eladásain is meglátszik. A Digitimes szerint sem Asus sem a Gigabyte nem tudta átlépni az 5 milliós leszállított darabszámot a harmadik negyedévben. Ennek megfelelően az eredmény nagyjából megfelelt az első és a második negyedévben elérteknek, azaz sem a Windows 10, sem pedig a Skylake nem segített sokat az eladásokon.

Alappal félnek

Az alaplapok gyártóinak további problémát jelent, hogy az integráció miatt az elmúlt néhány évben egyre kisebb lett a mozgásterük. A fő komponensek döntő többsége már a processzorok lapkájában van, az alaplap NYÁK-járól olyan egységek is felszívódtak mint az órajelgenerátor, vagy a feszültségszabályzó, igaz utóbbit a Skylake épp visszaadta gyártók kezébe. Így a tervezők jobb híján a külcsínre helyezik a hangsúlyt, vagy egyéb apró kiegészítésekre, ami legfeljebb a játékos kemény mag vagy a kemény tuningosok fantáziáját mozgatja meg.

Az évek óta tartó tendenciának az Abit volt az egyik első nagyobb áldozata, akit jelen állás szerint a közeljövőben újabb gyártók követhetnek. A beszámoló listáján az ECS és a kínai Onda szerepel, mint a PC-s alaplapok piacának hamarosan hátat fordító két cég. Ezek mellett a Biostar és az idehaza is jól ismert MSI szénája is rosszul áll, ugyanis mindkét vállalat alaplap-üzletága veszteséges. Ez hosszútávon nem lesz tartható, az alagút végén pedig egyelőre nem látszik más csak koromsötét.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 8. 08:25

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.