Szerző: Voith Hunor

2015. december 15. 17:20

Frissítve: Qualcomm: kicsi a rakás!

Tajvan is antitröszt-vizsgálatot indított a cég ellen, ami akár két részre is szakadhat a jövőben.

HIRDETÉS

Újabb antitröszt-vizsgálatot kapott a nyakába a Qualcomm. Az Európai Unió és Dél-Korea után Tajvan döntött úgy, hogy megvizsgálja, az amerikai vállalat licencszerződései megkötésekor megsértette-e az ország méltányos kereskedelemre vonatkozó törvényét. A cég licencelési gyakorlatát nem hivatalosan az Egyesült Államok Igazságügyminisztériuma is vizsgálja, az említett dél-koreai eljárás pedig akár globális viszonylatban is precedensértékű lehet.

Ugyanis az ottani versenyügyi hatóság lehetőség szerint a licencdíj megállapításának módját is megváltoztatná: komplett készülék helyett az adott chipek árát szabná meg a licencdíj alapjául. Ezt a Qualcomm érthető módon nem szeretné, hiszen egyrészt teljesen át kéne alakítania elszámolási rendszerét, másrészt a végén valószínűleg lényegesen rosszabbul jönne ki anyagilag, mint a készülékalapú elszámolásnál. Az idén elbukott kínai eljárás lezártával ezt a kitételt végül sikerült elkerülnie a vállalatnak, "csak" egymilliárd dolláros bírság megfizetésére és számos licencmegállapodási kompromisszum elfogadására kényszerült.

Két részre szakad?

A Qualcomm az elmúlt egy évben folyamatosan kapta a pofonokat. A fent felsorolt versenyügyi vizsgálatok (és azok egyre növekvő száma) elriasztották a befektetőket, a cég tőzsdei értéke majdnem a tavalyi csúcs felére esett, 130 milliárd dollárról 70 milliárdra. A befektetőket elsősorban nem az egyszeri büntetési tételek zavarják – azt a Qualcomm a mintegy 31 milliárd dollárnyi készpénztartalékából bármikor "zsebből" kifizeti – hanem a bevételt és a nyereséget hosszú távon leszorító, licencelési gyakorlatra vonatkozó intézkedések.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Az amerikai vállalat ugyan bevétele többségét processzorainak értékesítéséből szerzi, de az igazi nyereséget a magas szellemi értéket képviselő licencmegállapodások jelentik. A két üzletág működése és eredményessége merőben más, és legalább ennyire megoszlanak az elemzői és befektetői vélemények arról, hogy érdemes lenne-e ketté választani a Qualcommot, vagy nem.

Egyrészt a cég erősségét pont az adja, hogy duplán, "vasként" és szellemi termékként is hasznot tud húzni kutatás-fejlesztési tevékenységéből, a magas nyereséghányadú licencelésből pedig finanszírozni tudja a költséges K+F-et. Másrészt ez az összefonódás és számos kritikus fontosságú mobilkommunikációs szabadalom birtoklása a versenyügyi hatóságok és a versenytársak, kényszerű üzletfelek állandó célpontjává is teszi a vállalatot. A Qualcomm pedig erre még rá is erősít azzal, hogy tényleg olyan piacpolitikát folytat, melynek repertoárjában kevésbé tisztességes eszközök is vannak a "kiszorítósdihoz".

A Bloomberg belsős információi szerint a chipgyártó igazgatótanácsa a héten fogja megvitatni a kérdést, de valószínű, hogy a Qualcomm egyben fog tovább élni. Az ok: a jogi környezet régóta ellenségesnek minősül, a cégvezetők és a jogászok pedig megtanultak lavírozni az ingoványos talajon, a kínai elmarasztaló döntés a kevés negatív kimenetel egyik volt csupán.

Frissítve:

A Qualcomm bejelentette, hogy lezárult a vállalat fél éve tartó stratégiai átvilágítása, és az eredmények alapján az igazgatótanács és a felsővezetés egyhangúlag a cég egyben tartása mellett döntött. Az indoklás szerint a jelenlegi üzleti és szervezeti felépítés előnyeit nem lehetne két különálló cégbe úgy átmenteni, hogy azok a jövőben hasonló hatékonysággal kamatoztathassák azokat a piacon.

A folyó pénzügyi negyedévre a cégvezetés jó eredményekre számít, mert a vártnál több 3G-s és 4G-s mobilkészülék fogyott, ráadásul magasabb átlagáron, mint amennyivel a korábbi becslés során a Qualcomm elemzői számoltak. A vállalat szerint az idén végrehajtott költségcsökkentő intézkedések is kezdik éreztetni hatásukat, a részletes beszámolóra azonban januárig még várni kell.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 20. 23:42

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.