Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 2. 16:57

10 terabájtos SSD Kínából

Rekorder SSD-vel támad a kínai Sage Microelectronics. A 10 terabájtos BlackDisk saját vezérlőt és rendhagyó megoldásokat alkalmaz.

A 10 terabájtos BlackDisk az előd által kitaposott technológiai ösvényen megy tovább, a 2,5"-es, SATA csatolós SSD a szokványos ONFI szabvány helyett továbbra is eMMC csatornákat használ, ami lehetővé teszi a nagyobb kapacitássűrűség elérését, a teljesítmény és a késleltetés rovására. A meghajtó így gyakorlatilag microSD-kártyák fürtözése egy eMMC-SATA bridge mögött, ez utóbbi látja el a TRIM, SMART és egyéb diagnosztikai funkciók végrehajtását.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tárolólapkák maradtak egyébként MLC típusúak, a nagyobb sűrűségű TLC helyett, így várhatóan magasabb élettartammal rendelkeznek.. A 10 terabájtos tárkapacitáshoz szükséges részegységeket végül sikerült egyetlen NYÁK-on elhelyezni, így a magasság a szabványos 9,5 milliméter lett (ez számít a legelterjedtebbnek). Ezzel a BlackDisk jelenleg a legjobb terület/tárkapacitás aránnyal bíró SSD-nek tekinthető ma a piacon.

A vállalati környezetbe szánt meghajtót a Sage Microeclectronics saját fejlesztésű kontrollere működteti, amihez saját firmware társul. Ennek része a eRAID technológia, mely a stabil, átviteli sebességet ígér - a gyártó szerint. A magas kapacitásűrűségért persze fizetni kell, méghozzá átviteli sebességgel, az eMMC csatoló lényegesen kisebb sebességre képes, mint az iparági szabványnak számító ONFI - a vezérlő előző generációja maximum 260/180 megabájt másodpercenkénti olvasási/írási sebességre volt képes (az új, 10 terabájtos modell adatait még nem hozta nyilvánosságra a gyártó).

Kína nagyon komolyan veszi a flash-alapú tárolók fejlesztését és gyártását. A Huawei meghajtóiról a közelmúltban számoltunk be, valamint foglalkoztunk már a Tsinghua ez irányú törekvéseivel és befektetéseivel. A Sage Microeclectronics egy kevésbé ismert szereplője a kínai SSD-forradalomnak, de a jövőben érdemes lesz erre a cégre is odafigyelni.

A 2011-ben alapított vállalat a Szilícium-völgyből szerzett tapasztalatokra építkezik. Dr. Jianjun Luo, a cég technológiai igazgatója társalapító volt a flash-alapú tárolok vezérlőinek fejlesztésével foglalkozó Baleen Systemnél, illetve a szakember dolgozott még a tárolóvezérlőiről ismert Initio Corpnál is.

Első SSD-jével tavaly jelentkezett a cég. Az 5 terabájtos modell érdekessége volt, hogy NAND helyett eMMC chipeket alkalmazott. A memóriakártyákról és okostelefonokból ismert belső csatlakozó egyszerűbb kialakítást tesz lehetővé, ugyanis a chip a vezérlés egy részét is tartalmazza, így például az ECC-hez szükséges számítások a lapkán belül mennek végbe.

A kínai vállalat tovább folytatja a fejlesztéseket, így a jövőben 10 terabájtnál nagyobb SSD-kre is számíthatunk. A Sage Microeclectronics nem titkolt célja, hogy idővel a hazai piacról kitörve külföldön, elsősorban Amerikában is piacra dobhassa az SSD-ket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról