Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 2. 16:57

10 terabájtos SSD Kínából

Rekorder SSD-vel támad a kínai Sage Microelectronics. A 10 terabájtos BlackDisk saját vezérlőt és rendhagyó megoldásokat alkalmaz.

A 10 terabájtos BlackDisk az előd által kitaposott technológiai ösvényen megy tovább, a 2,5"-es, SATA csatolós SSD a szokványos ONFI szabvány helyett továbbra is eMMC csatornákat használ, ami lehetővé teszi a nagyobb kapacitássűrűség elérését, a teljesítmény és a késleltetés rovására. A meghajtó így gyakorlatilag microSD-kártyák fürtözése egy eMMC-SATA bridge mögött, ez utóbbi látja el a TRIM, SMART és egyéb diagnosztikai funkciók végrehajtását.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tárolólapkák maradtak egyébként MLC típusúak, a nagyobb sűrűségű TLC helyett, így várhatóan magasabb élettartammal rendelkeznek.. A 10 terabájtos tárkapacitáshoz szükséges részegységeket végül sikerült egyetlen NYÁK-on elhelyezni, így a magasság a szabványos 9,5 milliméter lett (ez számít a legelterjedtebbnek). Ezzel a BlackDisk jelenleg a legjobb terület/tárkapacitás aránnyal bíró SSD-nek tekinthető ma a piacon.

A vállalati környezetbe szánt meghajtót a Sage Microeclectronics saját fejlesztésű kontrollere működteti, amihez saját firmware társul. Ennek része a eRAID technológia, mely a stabil, átviteli sebességet ígér - a gyártó szerint. A magas kapacitásűrűségért persze fizetni kell, méghozzá átviteli sebességgel, az eMMC csatoló lényegesen kisebb sebességre képes, mint az iparági szabványnak számító ONFI - a vezérlő előző generációja maximum 260/180 megabájt másodpercenkénti olvasási/írási sebességre volt képes (az új, 10 terabájtos modell adatait még nem hozta nyilvánosságra a gyártó).

Kína nagyon komolyan veszi a flash-alapú tárolók fejlesztését és gyártását. A Huawei meghajtóiról a közelmúltban számoltunk be, valamint foglalkoztunk már a Tsinghua ez irányú törekvéseivel és befektetéseivel. A Sage Microeclectronics egy kevésbé ismert szereplője a kínai SSD-forradalomnak, de a jövőben érdemes lesz erre a cégre is odafigyelni.

A 2011-ben alapított vállalat a Szilícium-völgyből szerzett tapasztalatokra építkezik. Dr. Jianjun Luo, a cég technológiai igazgatója társalapító volt a flash-alapú tárolok vezérlőinek fejlesztésével foglalkozó Baleen Systemnél, illetve a szakember dolgozott még a tárolóvezérlőiről ismert Initio Corpnál is.

Első SSD-jével tavaly jelentkezett a cég. Az 5 terabájtos modell érdekessége volt, hogy NAND helyett eMMC chipeket alkalmazott. A memóriakártyákról és okostelefonokból ismert belső csatlakozó egyszerűbb kialakítást tesz lehetővé, ugyanis a chip a vezérlés egy részét is tartalmazza, így például az ECC-hez szükséges számítások a lapkán belül mennek végbe.

A kínai vállalat tovább folytatja a fejlesztéseket, így a jövőben 10 terabájtnál nagyobb SSD-kre is számíthatunk. A Sage Microeclectronics nem titkolt célja, hogy idővel a hazai piacról kitörve külföldön, elsősorban Amerikában is piacra dobhassa az SSD-ket.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról