Szerző: Hlács Ferenc

2015. december 2. 15:56

A képeken spórol az adatforgalommal az androidos Chrome

Csak a szöveges tartalmat tölti le az androidos Chrome, gyenge mobilinternet-kapcsolat esetén. A böngésző legújabb frissítésével érkező, felturbózott Data Saver funkció először a fejlődő régiókban lesz elérhető.

HIRDETÉS

Visszavesz az androidos Chrome étvágyából a Google, legalábbis gyenge mobilinternet-kapcsolat mellett. A vállalat a napokban jelentette be, hogy frissíti a Data Saver üzemmódot androidos böngészőjében, amely jelentősen lecsökkenti az egyes weboldalak által felélt adatmennyiséget.

A keresőóriás szerint a böngésző legújabb frissítésével akár 70 százalék adatforgalom is lefaragható böngészés közben: a szoftver ehhez egyszerűen eltávolítja a képeket a weboldalakról, azokat pedig egy egyszerű, az adott képen domináló színnel kitöltött téglalappal helyettesíti. Amennyiben az adott felhasználó mégis bevállalja a képekkel járó plusz forgalmat, a kijelző alján megjelenő sávban bármikor visszakapcsolhatja azokat. A Data Saver funkció, bekapcsolását követően automatikusan érzékeli a lassú internet-hozzáférést, amelynél rögtön le is állítja a képek letöltését, gyors kapcsolat esetén viszont hagyja azokat betöltődni.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A vállalat ezzel valamivel földhözragadtabb módon teheti gyorsabbá és kényelmesebbé az internethasználatot a gyér eléréssel rendelkező régiókban, mint a területeket célzó korábban indított projektjei esetében. A vállalat két évvel ezelőtt indított, Project Loon névre hallgató kezdeményezésével a sztratoszférában lebegő ballonok segítségével szórna internetet a fejlődő országok fölött. Az online óriások körében nem ritkák a hasonló ambíciók, a Facebook például ballonok helyett méretes, napelemes drónokkal képzeli el az internet jövőjét ezeken a területeken.

A fenti, nagyra törő elképzelések gyakorlati megvalósításához azonban még évekre lehet szükség - jóval egyszerűbb megoldás az infrastruktúra bővítése helyett (jobban mondva annak befejezéséig) inkább a tartalmat igazítani a meglévő keretekhez. Ráadásul a Chrome nem az egyetlen böngésző, amely ezt tűzte ki célul, az Opera például már öreg motorosnak számít a területen, Opera Mini böngészőjével, illetve Opera Max alkalmazásával. Utóbbi kettő hasonló megközelítést követ, mint a Data Saver: a letöltött tartalmakat először a cég szerverein futtatja keresztül, ahol tömöríti azokat, majd jóval barátságosabb méretben juttatja az okostelefonra.

A Google által frissen bejelentett megoldás először szintén a kifejezetten gyenge mobilinternetes lefedettséggel rendelkező területeken lesz elérhető, kezdve Indiával és Indonéziával, a Google szerint ugyanakkor a következő hetekben-hónapokban a Chrome böngésző frissítésével további régiókba is megérkezik.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 00:02

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.