:

Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 1. 17:05

Extra CPU-mag a Playstation 4-nek

Frissítéssel kínál nagyobb erőforrást a fejlesztőknek a Sony. A PlayStation 4 hetedik processzormagját megnyitva némi plusz erőforrást válik elérhetővé, ugyanakkor ettől még nem érdemes csodát várni.

A jövőben több erőforrásból gazdálkodhatnak a játékfejlesztők a Sony döntésének értelmében. Egy firmware frissítéssel a vállalat megnyitja a hetedik x86-os CPU-mag erőforrásait, amit a konzolra fejlesztők kikanázhatnak a jövőben. Mint az ismeretes, a PlayStation 4 összesen nyolc CPU-maggal rendelkezik, melyekből eddig hat darabhoz férhettek hozzá a játékok és a különféle alkalmazások. A maradék két magot a Sony eddig az operációs rendszer futtatásához, illetve egyes háttérfolyamatatokhoz dedikálta.

Lassan a digitális lábnyom is szériatartozék (x)

A thyssenkrupp kormányrendszereihez már tekintélyes adatvagyon is jár.

Lassan a digitális lábnyom is szériatartozék (x) A thyssenkrupp kormányrendszereihez már tekintélyes adatvagyon is jár.

A rendszer optimalizációja mostanra olyan szintet ért el, ahol kevesebb erőforrással is üzembiztosan működhet a játékgép. Az így felszabadult számítási kapacitás egy részét a fejlesztők rendelkezésére bocsátották a Sony mérnökei. A hetedik mag ugyanakkor továbbra sem sajátítható ki teljesen, ugyanis annak erőforrásai megoszlanak az operációs rendszer és az adott alkalmazás, jellemzően valamilyen játékprogram között. Minden esetben az operációs rendszer folyamatai kapják a magasabb prioritást, így biztosítva a zökkenőmentes működést.

A plusz erőforrás kiaknázása természetesen különféle optimalizációkat igényel a játékfejlesztők részéről, ergo az eddig megjelent szoftverek csak frissítés után profitálhatnak a módosításból. A döntés nagyon hasonló a Microsoft év eleji lépéséhez, amikor az Xbox One hetedik magja vált elérhetővé. A konkurens konzol esetében szintén megosztott maradt az extra CPU-mag, így a rendelkezésre álló erőforrás aránya minden esetben az adott folyamattól függ.

A felszabadult Jaguar CPU-mag által biztosított erőforrás grafikai megjelenítés gyorsítására nem alkalmas, így valószínűleg különféle kiegészítő funkciókhoz használják majd az extra számítási teljesítményt. A lehetőségek tárháza a hangvezérlés mellett a különféle fizikai gyorsításokat, illetve szimulációkat is tartalmazza.

A felhő alapú szolgáltatások, a konténer alapú futtatókörnyezetek és a microservice architektúrára épülő alkalmazásfejlesztés bizony feladják a leckét, ha a régebbi, monolitikus rendszerekhez kell hozzákapcsolni az újdonságokat. Összeszedtük, mire érdemes figyelni tervezés és megvalósítás során.

a címlapról