Szerző: Bodnár Ádám

2013. november 18. 11:09

Piacon a Sony PlayStation 4

Pénteken az Egyesült Államokban boltokba került a Sony új konzolja. A PlayStation 4 hatalmas sikerrel rajtolt az üzletekben, az első nap állítólag egymillió példányban fogyott, ami a legjobb rajt az asztali konzolok történetében. A rajt azonban nem volt problémamentes.

Az Xbox 360 és a PlayStation 3 csatáját a Microsoft konzolja indította jobban, mivel a megjelenése időben bőven megelőzte a Sony gépét. A PS3 a beépített Blu-ray meghajtó lézerdiódáival kapcsolatos gyártási problémák miatt késett, a PlayStation 4 megjelenését azonban semmi sem hátráltatta, az az előre bejelentett dátumon a boltokba került az Egyesült Államokban.

Nincs rajt bökkenő nélkül

Az első 24 óra során egymillió darabot adtak el a PS4-ből, amivel a történelem legjobban rajtoló asztali játékkonzolja lett - a korábbi csúcsot a PlayStation 2 tartotta, amelynek japán rajtján 500 ezer darab fogyott el egy nap alatt. A PS4 európai rajtja november 29-én esedékes, könnyen elképzelhető, hogy a gép gyorsan átveszi a legnagyobb példányszámban új generációs konzol címet a Nintendo Wii U-tól, amely a harmatos rajtot követően sem tudott érdemben megerősödni és összesen 3,91 millió darabot adtak el belőle eddig. A Sony terve szerint a pénzügyi év március 31-i végéig összesen 5 millió PlayStation 4-et ad el.

A rajt azonban nem volt problémamentes: a vásárlók közül sokan arra panaszkodnak, hogy a vadonatúj gépük a dobozból kivéve egyáltalán nem működik. A Sony ugyan állítja, a jelenség csak az eladott konzolok 0,4 százalékát érinti, egy 1 millió darabos eladott példányszámot tekintve azonban ez négyezer csalódott vásárlót jelent az első nap. Ezeket a felhasználókat az is frusztrálhatja, hogy a gépük garanciális cseréjére heteket várhatnak.

Új remény

A PlayStation 4 felépítésében sokat változott az elődhöz képest. Míg a PlayStation 3 egy egyedi architektúrára épülő, a Sony, a Toshiba és az IBM által fejlesztett processzort kapott, addig az utód PC-szerű felépítésű, az AMD által gyártott APU-val, vagyis grafikus vezérlőt is integráló processzorral, amihez 8 GB memória és 500 gigabájtos merevlemez csatlakozik. Az alapfelszereltség részei a Blu-ray olvasó, a Wi-Fi és a Bluetooth, valamint az USB 3.0 portok, kiegészítőként pedig megvásárolható egy Kinecthez hasonló kamera, a PlayStation Eye, amit egyelőre alig használnak ki a szoftverek.

Az előd egyik fontos feladata volt a Sony uralmának kiépítése a nappaliban, ezért hangsúlyosak voltak benne olyan képességek mint a Blu-ray lejátszás, amelytől a Sony azt várta, megdobja a formátum iránti keresettséget, valamint az LCD-tévék eladásait is - a Blu-ray meghajtó beépítése ugyanakkor nagyon megdobta az árat és a konzol megjelenését is késleltette. Az új konzol ezzel szemben egy ízig-vérig játékgép, szemben az előd otthoni médiacenter megközelítésével, ebben a generációban látszólag a Microsoft az, amely arra koncentrál, hogy az Xbox One-ra ne csak egyszerű játékkonzolként tekintsenek a vásárlók.

Az egy nap alatt eladott egymillió példány pedig reménnyel töltheti el a kiadókat és a videojáték-ipart általában, amely felett egy ideje már kongatják a vészharangot egyes elemzők, azt állítva, az otthoni konzolok és általánosságban véve a kimondottan játékra fejlesztett hardverek ideje leáldozott, a tabletek és okostelefonok itt is átveszik az uralmat. A történelem legerősebb konzolmegjelenését produkáló PlayStation 4 annak a bizonyítéka, hogy ez még koránt sincs így és továbbra is erős a kereslet a konzolok iránt, amely nem csak a Sonynak, hanem a Microsoftnak is segít, valamint a PC-s játékpiacnak is új lökést adhat, az AMD-alapú PlayStation 4 és Xbox One ugyanis kedvező kiindulópontja lehet a PC-s portoknak.

Jó hardver, gyenge játékkínálattal

A Polygon alapos tesztje szerint a PlayStation 4 minőségi benyomást kelt, a DualShock 4 pedig az eddigi lejobb Sony kontroller. A hiányosságok között a lap felsorolja, hogy a PS4 nem támogatja az 5 GHz-es Wi-Fi frekvenciát és a vezérlője nem kompatibilis a 802.11ac szabvánnyal sem, ami egy hosszú életűre tervezett, akár 10 évig is a piacon levő konzol esetében furcsa döntés - egy későbbi hardverrevízió ezt persze pótolhatja. A DualShock 4 kontroller kényelmét és használhatóságát nagyon dicséri a Polygon, a teszt ugyanakkor megjegyzi, hogy a vezeték nélküli irányítónak nagyon rövid, mindössze 7-8 óra az akkus üzemideje, illetve a rajta elhelyezett touchpad sem működik mindig a vártnak megfelelően.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az operációs rendszer grafikus felülete gyors, a megjelenése friss, az XMB-nél kicsit több beállítási lehetőséggel bír, és a multiplayer funkciókon is fejlesztettek a japán mérnökök - a profik számára örömhír lehet a Twitch-integráció, a PS4 minden különösebb trükk vagy varázslás nélkül képes az éppen játszott játék képét az interneten közvetíteni. A PS4 nem csak a népszerű játékstreaming-szogláltatáson, hanem a Ustreamen keresztül is képes adást "sugározni".

A PlayStation 4 legnagyobb problémájának viszont pont a játékokfelhozatal tűnik. A Polygon és más játékipari szaklapok szerint a Sony által a rajtra prezentált, a gépet eladni szándékozó címek (Killzone: Shadow Fall, Knack) nem sikerültek jól, jelenleg ezek miatt egyáltalán nem éri meg megvenni a konzolt. A következő hónapokban ugyan várható néhány nagy durranás (pl. Driveclub, Infamous: Second Son), de a játékgép egyelőre nagyon rá van utalva a "third-party" megjelenésekre, amelyek szinte kivétel nélkül elkészülnek a rivális Xbox One-ra, nagy részben pedig PS3-ra és Xbox 360-ra is.

02:29
 

Killzone Shadow Fall - Story Trailer | PS4

Még több videó

A több weboldal értékelését összesítő Metacritic szerint jelenleg a legjobb exkluzív cím a PlayStation Store-ból letölthető, PlayStatin Plus előfizetők számára ingyenes Resogun, azonban ez is csak 82 pontot átlagol a 100-ból, a Killzone: Shadow Fall 74 pontos, a Knack 60 pontos eredménye pedig egyértelműen bukásként könyvelhető el - egy "system seller" játéktól ennél sokkal többet várnánk. A legjobb PS4-játék a Metacritic szerint jelenleg a Battlefield 4, az NBA 2K14, illetve a Need for Speed: Rivals.

A PlayStation 4 az Egyesült Államokban 399 dollárba kerül, a kiegészítő kameráért további 59 dollárt kell a pénztárnál hagyni. A konzol december 13-án kerül a magyar boltokba és 128 ezer forintba fog kerülni, egy választható játékkal együtt pedig 141 ezer forintot kérnek majd érte. A Sony a PS4 dobozbába a játékgépen és egy kontrolleren kívül egy HDMI-kábelt, egy USB-kábelt, egy headsetet és a tápkábelt csomagol. Az önálló DualShock 4 vezérlő fekete, piros és kék színekben lesz elérhető, az ára 18 ezer forint lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról