Szerző: Voith Hunor

2015. október 27. 10:06

(Kicsit) kipróbáltuk: Surface Book és Surface Pro 4

Kézbe vettük és kipróbáltuk a Microsoft első notebookját, a körberajongott Surface Bookot. Erős, de kompromisszumos és drága.

A Microsoft október elején mutatta be új Windows 10-es eszközeit – a notebooknak szánt Surface Bookot, a Surface Pro 4-et és az új Lumiákat. Mivel a magyarországi forgalmazásról egyelőre semmilyen információnk nincs, valószínű, hogy még akkor is hosszú hónapokat kell rájuk várni, ha egyáltalán itt is a boltok polcaira kerülnek (vagy legalább online rendelhetőek lesznek). De ha már az Oracle OpenWorld miatt San Franciscóban töltjük a hetet, beugrottunk egy közeli Microsoft üzletbe, hogy végre megnyomogathassuk az újdonságokat, még ha csak néhány percre is.

A Surface Book és a Surface Pro 4 néhány napja már kipróbálható a boltban, a Lumia 950 és 950 XL viszont még nem – a telefonok csak valamikor novemberben lesznek elérhetőek. A két Surface körül meglehetősen nagy volt a pezsgés, folyamatosan kézről kézre jártak, de egy kis eladói segítséggel sikerült őket nagyjából negyed órára megszerezni. Mivel ennyi idő tényleg csak az első benyomások megszerzésére elég, az alábbiakban ezekről lesz szó. Reméljük, a közeljövőben sikerül szereznünk belőlük legalább néhány napra, hogy alaposabban is megismerhessük őket. Mindenesetre a műszaki adatokat nem ismételjük el, ezekről megjelenéskori cikkünkben már részletesen írtunk.

A Microsoft a bemutatón mindkét gép billentyűzetét méltatta, rövid próbánk szerint nem alaptalanul. Viszont érzésre meglepő módon a Pro 4 új Type Coverje tűnt jobbnak, a Book gombjai valahogy a kelleténél kissé kevesbé határozott visszajelzést adtak – a “tokbillentyűzetnek” azonban sajnos megmaradt a gépeléskori enyhe rezgése. Az üveg érintőpad mindkét Surface esetében kiváló minőségű, az érzékenység, a pontosság és a komfortérzet is kifogástalan. Kár, hogy a Pro 4-nek nem alaptartozéka a Type Cover, a bolt dolgozói szerint (nem meglepő módon) lényegében mindenki megvásárolja. Persze a Surface Pro 4 alapára jobban néz ki nettó 130 dollárral olcsóbban, de ez egy olyan, kvázi rejtett költség, amit végül a vásárlók többsége úgyis ki fog fizetni.

A Surface Book különleges kialakítású zsanérja jól rögzít, de az abba dokkolt tablet már kevés mozgatásra is zavaróan beleng, így sokat gépelő rendszeres utazóknak nem a legjobb választás. A leválasztás és a dokkolás “élményét” viszont nem érheti kifogás – pontos, “klikkes”, a tartósságra pedig úgyis csak hosszú távú használat során derül fény. A kijelző elképesztő minőségű, képe tűéles és kontrasztos, színtorzulás a betekintési szög változtatásával alig látható. Zavaró hátlapi melegedést (a kiállított modellben i7 processzor volt) nem éreztünk, de persze “rendesen” meghajtani sem volt lehetőségünk. Csak néhány böngészőablakot, YouTube-videót, a Word 2016-ot és néhány találomra kiválasztott, kisebb alkalmazást indítottunk el, de ennyi terhelés alatt a vas nem kezdett fűteni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A toll mágneses rögzítése ötletes, de használata nem egyértelmű. A kijelzőn csak a bal oldalon, az alsó részen pedig csak a jobb szélen vannak mágnesek, és ottlétünk alatt nem egy ember zavarodottságának lehettünk tanúi a sikertelen rögzítési próbálkozások miatt. A kijelző 1024 pontos nyomásérzékenységének köszönhetően a rajzolás, jegyzetelés egészen természetes élmény, és bár a késleltetés nem szűnt meg, elég alacsony ahhoz, hogy ne legyen zavaró. Az Edge-ben megjelenített oldalakra jegyzetelés pillanatok alatt megtetszett, ehhez képest a hagyományos webes annotáció kőkorszakinak hat. Persze ez részben a Windows 10 sajátja, de kell hozzá a tollas bevitel megfelelő implementációja is, ami a Microsoftnak nagyon jól sikerült.

A speciális zsanér miatt az alsó és felső rész között csukott állapotban egy kisebb rés alakul ki, a gép nem zárul hermetikusan. A megoldás kis közvéleménykutatásunk alapján eléggé megosztó, van, akit nem zavar vagy szokatlansága miatt vonzónak is találja, a gyakorlatiasabbak viszont egyből szóvá tették, hogy így mindenféle kosz nagyon könnyen bejuthat oda, ezt a félelmet más lapok tesztjei vissza is igazolták.

A Surface Pro 4 induló ára ugyan kimondottan vonzónak tűnik, egy normálisabb kiépítésben (8 gigabájt memória, 256 gigabájt háttértár és egy Type Cover) nagyon gyorsan egy alap Surface Book árszintjére kerül. A boltban mégis roppant népszerűnek bizonyultak ezek a bővített modellek, az eladók nem győzték kihozni az ilyen konfigurációkat rejtő dobozokat a raktárból. Ugyan elvileg a Book is kapható már, gyakorlatilag csak néhány korai előrendelő vehette át a Microsoft első saját tervezésű laptopját a tegnapi megjelenés óta. Lehet, hogy ez is Pro 4 malmára hajtja a vizet, de kérdezősködésünk alapján az itteni vásárlók inkább a kisebb gépet preferálják még akkor is, ha ugyanannyit kell fizetniük érte, mint a Bookért.

Összességében első benyomásaink pozitívak voltak mindkét gépről, de ha ennyi alapján választanunk kéne, sokat utazó felhasználóként mi is inkább a Surface Pro 4 felé hajlanánk. A Surface Book egyedibb, erősebb és notebookosabb ugyan, de nagyobb mérete és könnyen mozgásba lendülő felsőrésze miatt azoknak lehet jó választás, akik laptopjukat többnyire asztalon használják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról