Szerző: Gálffy Csaba

2015. november 30. 11:45

Otthagyja Pakisztánt a BlackBerry

Teljes hozzáférést követelt a pakisztáni hatóság a BlackBerry biztonságos kommunikációs hálózatához, a cég inkább a kivonulást választotta. A probléma nem csak a fejlődő országot érinti, Európában is egyre hangosabban verik az asztalt a hatóságok.

A mai nappal kivonul Pakisztánból a BlackBerry - jelentette be a vállalat néhány órája. A hatalmas, 182 milliós országban azért kapcsolja le vállalati szolgáltatásait a cég, mert nem kíván együttműködni a kormány adatigénylési követeléseivel. A döntés nem elsősorban a BlackBerry miatt fontos, annak külön apropót ad a tech-cégek és a hírszerzési ügynökségek között egyre éleződő viszony is - ennek európai vonzatairól szól a cikkünk második fele. (A poszt megjelenését követően a pakisztáni hatóság kiterjesztette egy hónappal az eredeti ultimátumot, erre reakcióként a BlackBerry is eltolta a kivonulást év végéig.)

A lépést külön blogbejegyzésben magyarázta meg Marty Beard, a cég ügyvezető igazgatója. Eszerint a pakisztáni telekommunikációs ügynökség (Pakistan Telecommunications Authority) még júliusban döntött úgy, hogy megtiltja a BlackBerry Enterprise Service (BES) használatát az országban, "biztonsági megfontolásokból". Beard szerint Pakisztán régóta követeli a cégtől, hogy tegye a BES kommunikációs rendszert, az azokon átfolyó emaileket és BBM-üzeneteket lehallgathatóvá, ettől azonban a kanadai vállalat mereven elzárkózott. A cég álláspontja szerint a pakisztáni kormányzat nem a folyó nyomozásban kért segítséget, hanem teljes hozzáférést követelt a BlackBerry-infrastruktúrához, és rögzíteni kívánta a BES-en keresztül folyó teljes kommunikációt, ilyen szintű hozzáférést pedig a BlackBerry nem kívánt biztosítani.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A BES egyébként a BlackBerry kommunikációs platformjának ékköve: ehhez a központi szerverhez kapcsolódnak kliensként a telefonok, a pont-pont kommunikációt pedig erős titkosítás védi. Ilyen szervert hagyományosan a nagyvállalatok üzemeltetnek/üzemeltettek saját adatközpontból (például Exchange szerverhez kapcsolva), de szolgáltatásként is igénybe vehető. A szerverek és a klienstelefonok közti adatkapcsolatot viszont a BlackBerry saját, zárt infrastruktúrája biztosítja, melyet a mobilszolgáltatók hálózatára épít a cég. A kivonulás egyúttal e hálózat lekapcsolását is jelenti majd, tehát nem csak a pakisztáni felhasználók, hanem az oda utazók számára is elérhetetlen lesz a BES.

Hamarosan nyugaton is

A pakisztáni kormány intézkedéseihez nagyon hasonló törekvések fogalmazódtak meg az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban és az Európai Unió egyes országaiban is. A modern okostelefonok ugyanis egyre aktívabban támaszkodnak titkosított kommunikációra és az eszközökön tárolt adatok titkosítása is elterjedőben van.

A rendvédelmi és hírszerzési szervek szerint a gyorsan népszerűsödő titkosítás aláássa az adatgyűjtési tevékenység hatékonyságát és az átlagpolgárok mellett védelmet nyújt a bűnözőknek és terroristáknak is. Ezért több kormány is arra kérte a tech-cégeket, hogy használjanak olyan titkosítást, amelyhez a hatóságoknak egyedi hozzáféréssel rendelkeznek és a titkosított kommunikációt illetve tárolt adatokat vissza tudják fejteni.

A kérdésben az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság játssza az úttörő szerepet, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) sokszor elismételt hivatalos álláspontja, hogy a tech-cégeknek backdoort kell építeniük a felhasznált titkosítási technológiákba - szerencsére a szervek oldaláról érkező nyomás ellenére az Obama-adminisztráció végül úgy döntött, hogy nem iktatja ezt a kérést törvénybe.

A britek azonban ennél jóval előbbre járnak. A hírszerzési és nyomozó szervek jogköreit szabályozó új törvénytervezet kötelezővé tenné a tech-cégek számára, hogy a szigetországban lehallgatható titkosítást használjanak. A tervezet a kormány teljes támogatását élvezi és a várakozások szerint ebben a formájában törvénnyé is válik. A terv (értelemszerűen) kicsapta a biztosítékot a tech-cégeknél, az Apple például egy Tim Cook-interjúval vágott vissza, a háttérben pedig minden bizonnyal felgyorsult a lobbitevékenység, a Facebooktól a Microsoftig, a Google-től a kisebb cégekig mindenik vállalat elkezdte gyúrni a konzervatív párt vezetését a passzus visszavonásáról.

Amennyiben a brit példa sikeresnek bizonyul és a tech-cégek kivonulás helyett az együttműködést választják, a többi európai ország is gyorsan követheti a példát. Ugyan a párizsi terrortámadáshoz az elkövetők nem titkosított csatornákat (például SMS-t) használtak, a támadást a szervek rögtön felhasználták érvként a titkosítás ellen, újra nyomás alá helyezve a nemzeti törvényhozó fórumokat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról