Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 26. 10:45

A ZTE is saját alkalmazásprocesszort fejleszt

Újabb kínai telekommunikációs gyártó munkálkodik saját SoC-n. A ZTE mellett a Xiaomi és a Lenovo is beszállhat az alkalmazásprocesszorok tervezésébe. A MediaTek és a Qualcomm piaci kilátása egyre borúsabb.

HIRDETÉS

A kínai állam ipari befektetési alapja 2,4 milliárd jüanos, átszámítva 73,8 millió dolláros tőkeinjekciót nyújtott a ZTE-nek. A támogatás a telekommunikációs gyártó alkalmazásprocesszor fejlesztésének felgyorsítására hivatott. A rendszerchipek elsősorban a kínai gyártó sajátmárkás termékeibe kerülhetnek majd bele.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x)

Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x) Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

A konkurens Huawei már évek óta fejleszt alkalmazásprocesszorokat HiSilicon nevű divíziójának segítségével, melyek okostelefonjaikban, valamint táblagépeikben landolnak. A kínai mobilpiacon jelenleg vezető vállalat ezzel saját igényeinek megfelelő processzorokat készíthet, illetve nincs ráutalva külső beszállítóra.

A hírek szerint a ZTE mellett a Xiaomi és a Lenovo is saját rendszerchipeken dolgozik. Előbbi cég a szintén kínai Leadcore Technology közreműködésével készítheti el igényeikhez szabott alkalmazásprocesszorait, amelyekre épülő termékek már jövőre piacra kerülhetnek. A Lenovo terveiről egyelőre nem sokat tudni, ugyanakkor megbízhatónak titulált források szerint ez a vállalat is komolyan fontolgatja az alkalmazásprocesszor fejlesztést.

Ezzel az említett cégek csatlakozhatnak az Allwinner, HiSilicon, Rockchip és Spreadtrum SoC tervező kínai négyeshez. Mindez olyan cégek számára lehet leginkább fájó mint a MediaTek vagy a Qualcomm, akik fő bevételi forrását az alkalmazásprocesszorok jelentik. A saját fejlesztésű rendszerchipek még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a gyártók teljesen mellőznék termékeikhez a külső beszállítók chipjeit, ugyanakkor a felvevőpiac ezzel kétségkívül tovább zsugorodik. Az említett Qualcomm jelenlegi mélyrepülése hasonló okokra vezethető vissza.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról