Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 24. 12:00

Elérhető az Android Studio 2.0

Számos új funkciót kapott a legújabb Android Studio. A Google immár 2.0-s verziószámhoz érkezett IDE-jének egyik legfontosabb újítása Instant Run névre hallgat, azzal a fejlesztők a forráskód módosítását követően szinte azonnal követhetik a változtatásokat az emulátorban futó appokon.

Nem teketóriázik a Google ha androidos fejlesztői környezetéről van szó: az Android Studio 1.0-s változata nagyjából egy évvel ezelőtt mutatkozott be, idén augusztusban pedig már 1.3-ra ugrott a verziószám. A vállalat kevesebb mint négy hónappal később most a 2.0-s verzió első preview változatát is bejelentette, amely több újítást ígér a Google IDE-jét használó fejlesztők számára.

Az első körben a Canary csatornán kiadott szoftver egyik legfontosabb új képessége Instant Run néven fut, és a Google szerint "drámaian" felgyorsítja a fejlesztés folyamatát. A funkcióval a fejlesztők szinte azonnal követhetik az emulátorban vagy készüléken futó alkalmazásaikon eszközölt változtatásokat. Az Android Developer Summiton bejelentett újítás a Build, Execution, Deployment almenün keresztül kapcsolható be, itt a szoftver arról is meggyőződik, hogy rendelkezésre áll-e az Instant Runhoz szükséges gradle plugin.

00:22
 

Android Studio 2.0 Preview: Instant Run

Még több videó

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ezt követően elég a "Run" gombra bökni a futtatáshoz, és az Android Studio a szokott módon elvégzi az app fordítását, csomagolását, illetve telepítését majd futtatja azt a megcélzott eszközön. A Run ismételt lekattintásával a forráskódon időközben eszközölt változtatások a készüléken futó appban is megjelennek. Az Instant Run az Ice Cream Sandwich vagy újabb Android verziókat célzó alkalmazásoknál vehető igénybe.

Az Android Studio 2.0-val érkező másik fontos újdonság a GPU Profiler, amely bár a cég szerint egyelőre meglehetősen korai fázisban van, hasznos eszköz lehet a fejlesztők kezében, akik komolyabb grafikával rendelkező appokban gondolkoznak. Az OpenGL ES kód felülvizsgálására szolgáló funkcióval részletesen visszakövethető lesz, mi történik pontosan a rendszerben az egyes képkockák megrajzolása alatt, így egyszerűen kigyomlálhatóvá válnak az esetleges teljesítményproblémák. A GPU Profiler  a GL State, Commands, a GL Framebuffer, illetve a Textures részleteibe is betekintést enged.

A TechCrunch szerint a keresőóriás a frissítéssel emulátorain is csiszolt: azok már egyszerűen átméretezhetők a különböző kijelzőméretek tesztelésére, továbbá megújult interfészt kaptak, amelyről az olyan mindennapi funkciók, mint például a kamera elindítása egyszerűbben elérhetők. A fejlesztők ezen felül eltérő hálózati adottságokat, sőt akár előre beállított GPS útvonalakat is emulálhatnak a szoftverben, amely mindezeken túl a Google Play szolgáltatásokhoz is hozzáférést enged.

Az Android Studio 2.0 már most elérhető, miután azonban még nem végleges verzióról van szó, a vállalat mindenkinek azt javasolja, azt egyelőre párhuzamosan használják a korábbi stabil változattal.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról