Szerző: Asztalos Olivér

2015. november 19. 11:30

Komplex ASIC a GlobalFoundries műhelyéből

A GlobalFoundries az iparág legkomplexebb megoldásának titulálja első saját név alatt piacra dobott ASIC-jét. Mindezt ugyanakkor nem jöhetett volna létre az IBM-től megszerzett szaktudás, illetve a Samsungtól licencelt gyártástechnológia nélkül.

A GlobalFoundries bejelentette első sajátmárkás ASIC-jét. Első hallásra mindez furcsán hangozhat, hisz a vállalat eddig leginkább csak más cégek által tervezett áramkörök gyártásával foglalkozott. A változásra az IBM félvezetőgyártó tevékenységének megszerzése miatt kerülhetett sor, ugyanis az IBM jó néhány ASIC-ot dobott piacra az elmúlt években, a Cu-32 jelzésű utolsó modell épp öt évvel ezelőtt jelent meg.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A GlobalFoundries látott fantáziát a folytatásban, így a tavaly megszerzett technológiát a Samsungtól licencelt 14 nanométeres FinFET LPP gyártástechnológiával kombinálva elkészítették az FX-14-es modellt. A vállalat elmondása szerint ezzel az ipar aktuális legkomplexebb megoldása született meg. A lapkában a cég saját HSS (high speed SERDES) magjai mellett ARM Cortex-A72 és ARM Cortex-A53 magok, illetve az ARM Artisan IP-je is helyet kapott. A közölt adatok alapján az FX-14 a Cu-32-höz viszonyítva 60%-kal nagyobb teljesítményt, 50%-kal alacsonyabb fogyasztást, és 85%-kal kisebb szivárgási áramot kínál, ráadásul mindezt 55%-kal kisebb területen.

Az FX-14 ASIC-ot elsősorban felhős felhasználáshoz, vezetékes (optikai) vagy vezeték nélküli hálózatokhoz (ipari routerek, switchek), illetve különféle adattárolási rendszerekhez szánják. A Chelsio Communications az elsők között kapja meg az új chipet, melyről pozitívan nyilatkozott a vállalat képviselője. Elmondása szerint az FX-14 segítségével korszerűbb, versenyképesebb, még jobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkező termékeket kínálhatnak partnereiknek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról