Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Komplex ASIC a GlobalFoundries műhelyéből

Asztalos Olivér, 2015. november 19. 11:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A GlobalFoundries az iparág legkomplexebb megoldásának titulálja első saját név alatt piacra dobott ASIC-jét. Mindezt ugyanakkor nem jöhetett volna létre az IBM-től megszerzett szaktudás, illetve a Samsungtól licencelt gyártástechnológia nélkül.

A GlobalFoundries bejelentette első sajátmárkás ASIC-jét. Első hallásra mindez furcsán hangozhat, hisz a vállalat eddig leginkább csak más cégek által tervezett áramkörök gyártásával foglalkozott. A változásra az IBM félvezetőgyártó tevékenységének megszerzése miatt kerülhetett sor, ugyanis az IBM jó néhány ASIC-ot dobott piacra az elmúlt években, a Cu-32 jelzésű utolsó modell épp öt évvel ezelőtt jelent meg.

A GlobalFoundries látott fantáziát a folytatásban, így a tavaly megszerzett technológiát a Samsungtól licencelt 14 nanométeres FinFET LPP gyártástechnológiával kombinálva elkészítették az FX-14-es modellt. A vállalat elmondása szerint ezzel az ipar aktuális legkomplexebb megoldása született meg. A lapkában a cég saját HSS (high speed SERDES) magjai mellett ARM Cortex-A72 és ARM Cortex-A53 magok, illetve az ARM Artisan IP-je is helyet kapott. A közölt adatok alapján az FX-14 a Cu-32-höz viszonyítva 60%-kal nagyobb teljesítményt, 50%-kal alacsonyabb fogyasztást, és 85%-kal kisebb szivárgási áramot kínál, ráadásul mindezt 55%-kal kisebb területen.

Az FX-14 ASIC-ot elsősorban felhős felhasználáshoz, vezetékes (optikai) vagy vezeték nélküli hálózatokhoz (ipari routerek, switchek), illetve különféle adattárolási rendszerekhez szánják. A Chelsio Communications az elsők között kapja meg az új chipet, melyről pozitívan nyilatkozott a vállalat képviselője. Elmondása szerint az FX-14 segítségével korszerűbb, versenyképesebb, még jobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkező termékeket kínálhatnak partnereiknek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.