Szerző: Gálffy Csaba

2015. november 16. 17:39

Itt az Intel-Altera versenytársa?

Partneri megállapodást jelentett be az IBM és a Xilinx, ezzel újabb fontos szövetségest szerzett az OpenPOWER ökoszisztéma. Szavak már vannak, a tettekre is sor kerülhet lassan.

Évek óta gründolja az Intel szerveroldali kihívóját az IBM, a cég most újabb partnerséget jelentett be. Ezzel egy újabb hiányzót pipált ki az OpenPOWER szövetség, az általános célú magok és a fix funkciós dedikált gyorsítók mellett FPGA-val, vagyis gyártás után újrahuzalozható áramkörökkel is kombinálhatóak lesznek a POWER-magok. A partneri megállapodás a közös hardvereken és licencelésen túl a szoftverekre, driverekre és middleware-re is kiterjed.

Mint ismeretes, az Intel szinte egyeduralkodóvá vált a szerverek piacán, a Xeon sorozatú processzorok soha nem látott dominanciát élveznek, miután az x86 győzedelmeskedett, az AMD pedig teljesen kiszorult a piacról. Az IBM azonban már a visszavágót tervezi az OpenPOWER szövetség formájában, amely különböző cégek együttműködéséből gyúrná össze az Intel kihívóját.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ez a szövetség erősödött most nagyot a Xilinx csatlakozásával. Az Intel az Altera felvásárlásával mérte az első csapást ezzel a gyártó immár házon belül tudhat saját FPGA divíziót, amely a változó nagyvállalati számítási feladatokhoz elengedhetetlen. Az Intel ezzel lépéskényszerbe hozta a kihívó szövetséget is, a kombinált x86-FPGA chipek ellenében az OpenPOWER-nek is csatába kell majd küldenie valamit. Az IBM-Xilinx partnerséggel ez úgy tűnik megoldódhat.

Egyelőre csak szavak

Az IBM még 2013-ban jelentette be OpenPOWER kezdeményezését, vagyis azt, hogy licencelni fogja a POWER utasításarchitektúrát és a saját tervezésű Power8 sorozatú processzormagjait is. Ez azt jelenti, hogy immár nem csak az IBM, hanem a licencet megvásároló chipgyártók is készíthetnek POWER-processzorokat, az IBM-féle általános célú magok mellé pedig tetszőleges speciális gyorsító áramköröket párosíthatnak. Szinte természetes, hogy az egyik első partner az Nvidia volt, a cég GPU-i egyre népszerűbbek, a cégnek azonban nincs házon belül ütőképes saját fejlesztésű általános processzormagja - a Denver projekt egyelőre halvaszületett.

Lassan ideje lenne az első termékek piacra dobásának, az IBM és partnerei azonban egyelőre nem produkálják a beígért egyedi processzorokat. Egyelőre ami látszik az a szövetség folyamatos, szerény ütemű bővülése és marad a várakozás az új generációs POWER-chipekre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról