Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 10. 15:47

Három új MIPS maggal támad az Imagination

Két új, beágyazott rendszereket célzó és egy nagyobb teljesítményű, többek között mobileszközökbe szánt processzormagról rántotta le a leplet az Imagination. A Warrior sorozatot bővítő M6250, M6200 és P6600 magok már kaphatók, utóbbit több érdeklődő gyártó már licencelte.

Új MIPS processzor IP-ket dob piacra az Imagination Technologies: a vállalat mindjárt három új Warrior sorozatú CPU magot jelentett be, amelyek közül kettőt beágyazott eszközökbe, egyet pedig nagyobb teljesítményt igénylő felhasználási területekre szán.

A legizmosabb egység P6600 névre hallgat, és a P5600-t váltja le a Warrior széria élén. Az új 16 fokozatú, out-of-order pipeline-nal szerelt csúcsmodell már 64 bites, az mikroarchitektúra tekintetében ugyanakkor a vállalat egyelőre nem árult el túl sok részletet. Annyi ismert, hogy a CPU integrált, fordítóbarát, 128 bites MSA (MIPS SIMD Architecture) támogatást kap, illetve teljes mértékben támogatja a hardveres virtualizációt. A licencelhető termék egytől hatmagos klaszterig terjedő konfigurációkban vethető be, akárcsak elődje. Az egység a gyártó szerint mobileszközökben, otthoni szórakoztatórendszerekben, de akár járművekben vagy szerverekben is megállja a helyét. Néhány képalkotási megoldásokkal foglalkozó vállalat már most licencelte a P6600 IP-t.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A másik két újdonság M6200, illetve M6250 névre hallgat - az M előtagból már sejthető, hogy szerényebb teljesítményű magokról van szó. A 32 bites, hatfokozatú pipeline-nal érkező magok a vállalat elképzelései szerint olyan beágyazott felhasználási területeken találnak majd otthonra, mint a flash és SSD vezérlők, az ipari és motoros vezérlés vagy a hangfeldolgozás. Az egységek a MIPS r6 architektúrára épülnek, fogyasztásuk a cég szerint kifejezetten alacsony. Az új processzormagok továbbá MIPS microAptiv CPU-hoz képest 30 százalékkal magasabb órajelet produkálnak hasonló implementáció esetén.

A két M sorozatú mag a jelfeldolgozáshoz integrált DSP és SIMD funkciókkal rendelkezik, továbbá a microMIPS r6 ISA-t (Insturction Set Architecture) is támogatják a memóriahasználat optimalizálása, illetve a hatékonyabb kódtömörítés végett. Az egységek többek között JTAG, támogatással rendelkező AMBA APB debug interfészt kaptak, az adatvédelmi funkcióik között pedig az ECC is ott van, ami pont a beágyazott rendszereknél lehet fontos, például tárolóknál.

Az M6200 mellett egy 64 bit szélességű SRAM-hoz szánt memóriavezérlőt is találunk. Egy hasonló egység az M6250 mellett az L1 cache-ért felel, ez a mag továbbá egy MMU-t (Memory Management Unit) is kapott, amelynek köszönhetően az eszköz támogatja a virtuális memóriát, így a Linuxot, valamint a hasonló, magas szintű operációs rendszereket is. Az M6250-hez mindezek mellett 40 bites XPA (eXtended Physical Addressing) támogatás és egy AMBA AXI3 interfész párosul. Az Imaginationtől a gyártópartnerek számára már most elérhetők a frissen bejelentett IP-k.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról