Szerző: Voith Hunor

2015. november 6. 17:30

Hatalmas pofont kapott a FireEye

Az IT-biztonsági szektor egyik sztárjának kikiáltott cég friss negyedéves jelentése pillanatok alatt lerombolta a befektetői bizalmat, a nagy eladási hullámban a részvényárfolyam sosem látott mélységbe zuhant.

Alaposan elbántak a befektetők a FireEye részvényárfolyamával, miután az IT-biztonsági terület egyik legfontosabb szereplőjének kikiáltott (és erre a képre rendre rájátszó) cég nyilvánosságra hozta idei harmadik negyedéves pénzügyi jelentését. Ugyan az elmúlt néhány évben a kutatásaival és elemzéseivel rendre reflektorfénybe kerülő vállalat a vártnál alacsonyabb veszteséget szenvedett el, forgalma elmaradt az előzetes elemzői várakozásoktól. A "tőzsdepánikot" azonban nem ez, hanem a következő negyedévre és a teljes évre vonatkozó forgalmi előrejelzések csökkentése, valamint a lépés indoklása váltotta ki.

A szeptember végén lezárt negyedévben a cég 165,6 milliós bevétel mellett 135 millió dollár veszteséget szenvedett el – utóbbi ötödével volt kevesebb, mint amennyire az elemzők korábban számítottak. Ezen két adat alapján még nem kezdtek volna szabadulni a befektetők a cég papírjaitól, az időszakra vonatkozó új szerződéskötések összértékében azonban a FireEye nagyon alulteljesített saját előrejelzéséhez képest - a várt 230 millióhoz képest 210,6 millió dollárnyit. A cég egyúttal az éves bevételi előrejelzését is negatívan módosította, 645 millió dollárról 630 millióra.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A FireEye termékei és szolgáltatásai iránti keresletcsökkenést a cég vezérigazgatója egy meglehetősen ingatag lábakon álló indokkal magyarázta. Dave DeWalt szerint az Egyesült Államok és Kína között a közelmúltban megkötött "kiberbéke" (melynek értelmében a két ország beszünteti egymás állami intézményeinek és kritikus ipari létesítményeinek támadását) hatását lehet látni a számokon – az érvelésre természetesen azonnal ráugrottak a vállalat versenytársai és független biztonsági szakemberek egyaránt. A CrowdStrike műszaki igazgatója, Orion Hindawi egyenesen azzal ment neki DeWaltnak, hogy "Nem tudom, melyik bolygón él."

A részvényárfolyam alapján mindenesetre nem csak ő gondolkodik így a FireEye indoklásáról. A befektetők gyakorlatilag azonnal padlóra küldték az árfolyamot, a mai nyitáskor 22 dollár körül mozgott a papír – 24 százalékkal alacsonyabban, mint a negyedéves eredmények publikálása előtt. A jelenség azért nagyon érdekes, mert a cég mögött egyébként valós műszaki érték és teljesítmény van, a látszólagos mellébeszélést azonban a piac nem díjazza, főleg nem egy jónevű és kiemelt státuszú cég vezetőjétől. Valószínűbb, hogy az IT-biztonsági piacon nagyon erős konkurenciaharc áll a nem várt keresletcsökkenés mögött, a nagyobb nyugati üzleti lapok által megkérdezett szakértők ugyanis nem igazán látták jelét a Kína felől indított támadások csökkenésének a megállapodás óta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról