Szerző: Ady Krisztián

2000. szeptember 28. 19:22

QNX real-time OS - ingyen

[ QNX

[QNX ] Ingyen, legalábbis otthoni, nonprofit használatra. Ha a BeOS PE méretén meglepődött valaki, itt az idő az újabb csodálkozásra, ugyanis a Windows9x alól indítható telepítő mérete csupán 25MB ! Szerintem mindenképpen megéri a letöltést, s bár a támogatott videókártyák, hangkártyák mennyisége nem valami meggyőző, az általános hardware-elemekkel nem lesz gond.
Természetesen fel is telepítettem, a rendszer gond nélkül telepíthető FAT32-es rendszerre is. A mintegy 54MB rendszerhez szükséges hely mellett mi határozhatjuk meg, mennyi legyen a virtuális "munkahely", workspace. Ezt 256MB és 2GB között adhatjuk meg, erre egy külön file-t generál a telepítő.
A telepítő a config.sys és autoexec.bat módosításával menüt is készít számunkra a boot-hoz, nem tolakódóan...nagyon szimpatikus megoldás.
Ja, és hogy mi is a QNX real-time OS? Ez egy évek óta fejlesztett operációs rendszer, melynek fejlesztői a BeOS gazdáihoz hasonlóan az ingyenessé tételtől várják a fejlesztés felgyorsulását. Már régóta letölthető volt tőlük egy folyamatosan frissített 1.44MB-os demólemez, mely tartalmazta az operációs rendszer alapjait, webböngészőt, webszervert, dokumentációt...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról